Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
plotter / foto: shutterstock

Jak vybrat velkoformátovou tiskárnu

Před samotným výběrem tiskárny byste se měli zamyslet nad tím, co chce tisknout, jak velké množství, na jaké médium a kolik lidí bude plotr obsluhovat.

Rozhodujícím faktorem při vašem výběru by měl být typ tiskárny − perová, inkoustová, laserová, řezací, dále rychlost tisku, počet rolí a v neposlední řadě také možnost kopírování a skenování. Vaše volba se samozřejmě bude odvíjet i od peněz, které jste ochotni za toto zařízení utratit. A jaké jsou na trhu možnosti?

Typy plotrů, jejich výhody a nevýhody

Nejstarší technologií jsou plotry kreslící tj. perové, které zvládají kvalitně vektorovou grafiku a jsou nejvíce využívány spotřebiteli. Oproti novějším typům dosahují nižší rychlosti kresby a jejich ovládání je složitější. Kupující zde motivuje zejména jejich nižší pořizovací a provozní náklady. Inkoustový plotr by se dal označit za zvětšenou variaci inkoustové tiskárny, protože technologie tisku je téměř shodná s technologií tisku inkoustové tiskárny.

Výhodou je možnost kreslit nejen vektorovou grafiku, ale také bitovou. Barevné spektrum je zde omezeno na osm barev, popřípadě na šestnáct barev v případě použití čtyřbarevné kreslicí hlavy.

Dalším typem je řezací plotr, který je variací perového plotru a odlišuje se pouze tím, že využívá místo pera speciální vyřezávací nůž. Obsluha tohoto stroje je jednodušší v tom, že se nemusí předloha zpracovávat v počítači, ale je možné ji nakreslit či vytisknout na papír a řezací plotr si ji naskenuje a sám vytvoří obrys řezací šablony.

Poté šablonu přímo vyřeže nebo nakreslí na cílový materiál. Je dobré se již dopředu zamyslet nad tím, jaký materiál budete potřebovat řezat, aby to váš nový plotr uměl. Může to být např. papír, karton, vinylová folie, látka, filc, kreslicí porotherm a mnoho dalších.

Co mohu vytvořit a pro koho je plotr určen

Můžete si pomocí dokoupeného příslušenství vyřezávat šablony pro patchwork, tvořit originální přání, vizitky, razítka, ozdobné okraje, scrapbookové stránky, samolepky z vinyl folií, látkové aplikace, apod. Plotr najde své využití nejen v mateřských, základních a středních školách, ale také samozřejmě v soukromých firmách, které se zaměřují například na zpracování originálních reklamních předmětů.

K tomuto článku není otevřena diskuze