Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
hledání práce / foto: shutterstock

Jak hledat práci

Hledání nové práce je vlastně také pořádná práce, která vyžaduje důkladnou přípravu, velkou dávku trpělivosti a chuť na sobě pracovat.

Pokud přijdete o práci, anebo ukončíte podnikání, měli byste se do tří dnů zaregistrovat na úřadu práce v místě vašeho trvalého bydliště. Zde budete zaregistrováni do databáze a vyřídíte si podporu v nezaměstnanosti. Na pracovních úřadech se sice objevují pracovní nabídky, ale ty mohou být ze zcela jiného oboru, takže další kroky už budou výhradně na vás.


Tržiště nabídek – internet

Nejvíce pracovních nabídek najdete na internetových portálech. Pokud se podíváte na airjobs.cz, nejlepší to bude přes pokročilé vyhledávání, kam si zadáte název pozice a lokalitu, kde byste chtěli do budoucna pracovat. To ale není všechno. I firmy samy aktivně vyhledávají nové pracovníky. Vás mohou najít ve chvíli, kdy si na portálu založíte profil. Kromě toho budete mít přístup k nejnovějším inzerátům z vašeho oboru. Nevadí, že nejste momentálně online, Airjobs za vás hledá práci sám. Na vás pak bude si z nabídek vybrat tu správnou.


Buďte aktivní

Zaregistrovali jste se? Fajn, ale i tak to neznamená, že byste měli jen sedět a čekat, až si vás „dream job“ najde. Běžte mu naproti třeba tím, že budete postupovat opačně. Vyberte si firmy, ve kterých byste chtěli pracovat a najděte si na internetu jejich stránky. Někdy i tam totiž můžete objevit rubriku kariéra a aktuálně volná místa. Nic? Nenašli jste? Připravte si životopis, průvodní dopis a zašlete ho personalistům dané společnosti s žádostí o místo.


Vyzkoušejte personální agentury

Je samozřejmě důležité vybrat vhodnou agenturu, nejlépe takovou, která má akreditaci ministerstva práce a sociálních věcí. Seriózní personální agentura spolupracuje s řadou potenciálních zaměstnavatelů, jimž nabízí kandidáty ze své databáze. Obvykle zprostředkovává činnost na hlavní pracovní poměr, tedy dobu neurčitou, ale může nabídnout i různé krátkodobé pracovní úvazky.

 

Rozhoďte sítě po kamarádech a známých

Nestyďte se za to, že jste přišli o práci, to se může stát v dnešní době komukoli. Obvolejte kamarády a známé, poptejte se, jestli o něčem nevědí. Netrvejte na konkrétní pracovní pozici, ale nabízejte především znalosti a zkušenosti.

Více zjistíte na airjobs.cz.

K tomuto článku není otevřena diskuze