Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
koberce / foto: shutterstock

Na co nezapomenout při výběru koberce?

Podstatnou součástí každé místnosti je správný koberec. Poslední dobou jsou v módě hlavně kusové koberce, které se dají snadno kombinovat a nabízí jednodušší manipulaci.

Možnosti použití jsou téměř neomezené, ale při výběru toho správného kusu je dobré vědět, na jaké parametry se máte zaměřit. Když se vám to podaří, budete se těšit z hebkého koberce v obývacím pokoji, v ložnici, ale i kdekoliv jinde.

Líbivý vzor

Velmi důležitým bodem celého výběru koberce je nepochybně volba vzoru. V nabídce jsou obyčejné jednobarevné moderní kusové koberce, ale i veselé abstraktní varianty. Oblíbené jsou i geometrické vzory. Vzhled koberce by měl ladit s celou místností a měl by dotvářet její designový efekt. Pro větší představu se inspirujte v magazínech o bydlení a v případě potřeby si nechte poradit přímo od prodejce koberců.

Hustota a výška vlasu

Při výběru kusového koberce myslíme nejen na to, jak bude vypadat, ale i na jednoduchost údržby. Koberce s kratším vlasem se lépe udržují, protože vysavač má lepší přístup mezi jednotlivá vlákna. Pocit při doteku ovlivňuje hustota vlasu, kterou můžeme považovat i za jakýsi ukazatel kvality. Kvalitní kusové koberce nabídnou hustý vlas. Zajímavá je i rozdílná kvalita v rámci jednotlivých výrobců. Jedinečný zážitek představují například ručně tkané koberce. Podívejte se sami, co všechno nabízí prodejna koberců.

Vhodné rozměry

Velikost kusového koberce se odvíjí od prostoru, kde se má nacházet. Nejdříve si změřte rozměry volného místa, kam chcete koberec položit a následně upravte svůj výběr správného kusu. Kusové koberce mají různé tvary, jako jsou obdélníky, čtverce, ale i kruhová provedení. Existuje i možnost zvolit si běžný koberec, nechat si uříznout požadovanou metráž a následně si nechat kraje obšít. Často je to však mnohem dražší.

K tomuto článku není otevřena diskuze