Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
pergoly / foto: https://www.diamonddesign.cz/pergoly/

Pergola: Exkluzivní doplněk zahrady pro letní posezení

V parných letních dnech je ideální posedět s přáteli a rodinou někde ve stínu, kam na vás nedopadají sluneční paprsky. Máte-li doma k dispozici vlastní terasu či zahradu, dá se takovéto posezení zařídit snadno.

Stačí si nechat nainstalovat pergolu.

Zahradní pergoly jsou velmi elegantním řešením pro venkovní prostory před rodinnými domy. Jedná se o jednoduché a přitom z hlediska konstrukce dostatečně stabilní stavby, jež bez problémů vydrží i v náročnějších klimatických podmínkách. Využívat se přitom dají nejen v létě, ale prakticky po celý rok, pokud jsou k tomu náležitě uzpůsobené.

Jaké máte možnosti při výběru pergoly?

Existuje celá řada variant. Pergoly mohou být vytvořené tak, že se jejich konstrukce z jedné či více stran připevní k fasádě domu. Dále je možné zvolit řešení, kdy pergola bude stát zcela samovolně v jakékoliv části vašeho pozemku. Vždy je důležité, aby nosné trámy byly dostatečně pevně ukotveny v zemi.

Podstatnou součástí každé pergoly je střešní konstrukce. Nejlepší je, pokud má střechu vytvořenou z lamel, jež se dají dle potřeby odsunovat či natáčet. Můžete pak snadno reagovat na směr slunečních paprsků. Pokud chcete sedět ve stínu, lamely stačí jednoduše nastavit tak, aby sluníčku zabránily v pronikání do vnitřního prostoru pergoly. Systém lamel může být použitý i na boční části pergoly, případně se nahrazují látkovými či klasickými roletami, jež je možné dle potřeby vytahovat.

V případě zastřešení pomocí lamel je asi nejvhodnějším materiálem hliník. Hliníkové lamely jsou totiž nejen efektní, ale zároveň mají minimální hmotnost, takže se dají bez problémů aplikovat i na méně robustní pergoly. Alternativou jsou pak baldachýny, které jsou vhodné pro klasický typ volně stojících pergol.

Nemáte čas postavit si vlastní pergolu? Nechte to na odbornících

Domácí kutilové si vlastní pergolu na zahrádce mohou vyrobit sami, stačí k tomu mít jen vhodný materiál, například dřevo. Pokud ale nejste tak zruční, případně se s výstavbou svépomocí nechcete zbytečně zatěžovat, je možné si dnes pergoly nechat postavit na zakázku.

Tuto možnost nabízí společnost Diamond Design. Ve své bohaté nabídce má moderní pergoly RENSON, jež se dají umístit na terasy i zahrady. Jednotlivé typy se liší nejen ve způsobu uchycení konstrukce, ale i v zastřešení či provedení svislých stěn. Záleží tak jen na vaší volbě a vkusu, jaký typ pergoly si domů vyberete. Firma nabízí celkem 7 základních modelů pergol, včetně modulárních verzí s horizontální konstrukcí, které patří k jedněm z nejoblíbenějších. Pro lepší představu, jak může již brzy vypadat stavba na vaší zahradě, navštivte webové stránky zmíněné společnosti. Najdete na nich bohatou fotogalerii.

K tomuto článku není otevřena diskuze