Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
ilustrační obrázek / foto: https://www.originalnitonery.cz

Jak zkrotit výdaje za tisk?

Výdaje za tisk patří k významným, ale mnohdy skrytým a opomíjeným položkám v rozpočtu každé firmy.

Na rozdíl od nájmu se totiž nejedná o pevně danou částku, která se platí v pravidelných intervalech, a proto nad nákupem tonerů a servisem tiskáren není tak snadný dohled.

A platí to i pro spotřebu – téměř polovina tiskových úkonů v kancelářích probíhá bez schválení nadřízenými. Takže není divu, že v některých firmách peníze mizí v pomyslné černé díře. Přinášíme několik užitečných rad, které vám pomohou výdaje za tisk zkrotit.

# 1 Zastaralé kopírky

V minulosti se bez pořádné kopírky neobešla žádná kancelář. V současnosti ale většina firem od používání velkých kopírek upouští a nahrazuje je menšími multifunkčními zařízeními. Technologie pokročila natolik, že i menší (a o poznání levnější) tiskárny jsou schopné plně nahradit robustní kopírovací zařízení – to se týká rychlosti i kvality tisku. Pokud navíc zvolíte i správnou značku tonerů, můžete měsíčně ušetřit stovky korun.

# 2 Vysoké účty za elektřinu kvůli nenasytným tiskárnám

Zkontrolujte, zda na sobě všechny vaše tiskárny mají nálepku „Energy Star“, která označuje energeticky (a tím pádem i ekologicky a ekonomicky) šetrné zařízení. Spotřeba energie je u laserových tiskáren obzvlášť vysoká, a to i při pohotovostním režimu „stand by“. Proto při pořizování nové laserové tiskárny dávejte pozor i na její energetickou náročnost.

 

Logo „Energy Star“ označuje energeticky úsporné spotřebiče.

# 3 Tonery, tonery, tonery

Výměně náplní se žádný majitel tiskárny nevyhne, právě proto je ale jejich výběr zcela zásadní. Značkoví výrobci tiskáren zpravidla doporučují používat pouze originální tonery vlastní produkce (to znamená například tonery Canon do tiskáren značky Canon). Je to samozřejmě sázka na jistotu, na druhou stranu ale často až třetinu ceny těchto tonerů tvoří logo značky.

 

Pokud za logo platit nechcete, můžete zvolit alternativní toner. Buďte ale opatrní, pochybné bezejmenné alternativní tonery totiž mohou v lepším případě tisknout nekvalitně, v tom horším nenávratně poškodí vaši tiskárnu.

Chcete-li mít jistotu kvalitního tisku a zároveň šetřit náklady na tisk, sáhněte po značkových alternativních tonerech, na které získáte doživotní záruku.

# 4 Nastavte pravidla

Dalším důležitým krokem je nastavení jasných a důsledně vyžadovaných pravidel ohledně tisknutí v kanceláři, případně maximální digitalizace veškerých dokumentů, které k práci potřebujete.

 Description: Výdaje za tisk patří k významným, ale mnohdy přehlíženým položkám v rozpočtu firmy. Podívejte se na několik rad, jak tyto výdaje snížit.

Výdaje za tisk jsou důležitou součástí rozpočtu každé kanceláře.

 

K tomuto článku není otevřena diskuze