Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
ready-made / foto: shutterstock

Zrychlete start podnikání, začněte třeba zítra

Čas je to nejcennější, co máme, tak proč jím plýtvat? Jestliže máte skvělý nápad a chcete rozjet vlastní firmu, jistě netoužíte ztratit týdny vyřizováním všech formalit.

Prvním úkolem začínajícího podnikatele je návštěva notáře. Zde se při zakládání s.r.o. sepíše zakladatelská listina, případně společenská smlouva (je-li více společníků). U akciové společnosti se přijmou stanovy a určí členové orgánů.

Do živnostenského rejstříku je nezbytné uvést sídlo firmy, takže to je další starost. Je potřeba najít místo, kde budete moci své podnikání provozovat, a získat souhlas od majitele budovy. Mnoho moderních podnikatelů volí sídlo virtuální, což je také možná cesta, jak si ušetřit starosti. Není ovšem vhodné pro každého.

Koloběh institucí a vyřizování formalit pokračuje

Dále je potřeba navštívit živnostenský úřad a vyřídit si živnostenské oprávnění, zajít do banky kvůli zřízení podnikatelského účtu, kam vložíte základní kapitál. Musíte také zajistit uvědomění ČSSZ a zdravotní pojišťovny, kvůli placení sociálního a zdravotního pojištění. Na finančním úřadě se zaregistrujete k placení daní.

Na závěr se pak kroky začínajícího podnikatele vrátí k notáři. Ten firmu nahlásí do obchodního rejstříku a zapíše veškeré dokumenty. Tím celý proces končí, zpravidla po několika týdnech zdlouhavého čekání a ještě delších front na úřadech.

Jde to ale i jinak, mnohem rychleji

Veškerým výše popsaným formalitám se ovšem lze vyhnout, pokud se rozhodnete pro koupi ready made společnosti. Tyto firmy byly založeny čistě za účelem prodeje, aby někomu usnadnily začátky. Jsou bez dluhů, mají složený základní kapitál a účetní i právní revizi dokumentů. Začít podnikání díky nim můžete třeba hned zítra.

Chcete-li se dozvědět více a podívat se, zda by ready made společnost byla vhodná i pro vás, obraťte se na Spolecnostionline.cz.

K tomuto článku není otevřena diskuze