Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
vzdělávání / foto: shutterstock

DBA aneb nejvyšší manažerské vzdělání

Pravděpodobně jste už slyšeli o studiu MBA, které pochází ze zahraničí a v poslední době si získává popularitu také u nás. Málokdo ovšem ví, že MBA je vlastně střední stupeň vzdělání.

Předchází mu BBA a naopak o stupínek vyšší je DBA, tedy Doctor of Business Administration. To je nejvyšší titul, jehož může manažer dosáhnout.

BBA, MBA a DBA u nás nepatří k akademickým titulům, nelze je považovat za ekvivalent těch vysokoškolských. Jenže to vlastně ničemu nevadí, protože vydáte-li se do zahraničí, budou váš titul Ing. vnímat pravděpodobně jinak, a české firmy si už začínají vážit právě titulů, jako jsou MBA či DBA. Dokazují totiž, že člověk je ochotný pro své vzdělání něco udělat a obětovat mu svůj volný čas.

DBA učí studenty praktickým dovednostem

Studium DBA je určeno absolventům programu MBA a lidem, kteří za sebou mají vysokoškolské vzdělání II. stupně a aspoň pětiletou manažerskou praxi. Předchozí znalosti jsou nutné, jelikož moduly DBA na ně navazují a posouvají je na nejvyšší možnou úroveň. Opět je kladen důraz na aplikaci znalostí v praxi, reálné problémy a situace, do nichž se studenti sami dostávají.

Zaměřeno na management a leadership

Studijní program DBA Executive Management je možné vystudovat na mnoha školách a jednou z těch známých je Cambridge Business School V jejich pojetí se výuka skládá z osmi základních modulů, jež jsou rozděleny do dvou semestrů. Délka studia je tedy jeden rok. Během osobních lekcí probíhá studium DBA v Praze, jinak se můžete vzdělávat odkudkoliv, protože je vše realizováno formou e-learningu. Studijní materiály máte k dispozici online a s lektory komunikujete telefonicky, e-mailem či prostřednictvím videokonference.

Odměnou vám po absolvovaném studiu bude nejen DBA titul, ale také vyšší cena na trhu práce a zpravidla lepší platové ohodnocení. Mnozí zaměstnavatelé dokážou snahu vzdělávat se ocenit.

K tomuto článku není otevřena diskuze