Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Med / foto: shutterstock

Jak správně sladit medem a jak med pomáhá k léčbě nachlazení

Dáváte si med do horkého čaje? Možná děláte chybu. Zničíte tím jeho vitamíny a oslabíte jeho blahodárný vliv na vaše zdraví.

Do čaje raději med než cukr

V období podzimních sychravých dnů přirozeně dochází k nárůstu nachlazení spojeného s nepříjemným kašlem a otravnou rýmou. Pokud se nás dotkne jeho mírnější forma, nemusíme hned běžet k doktorovi do ordinace, kde hrozí riziko, že se na nás nabalí další nemoci, ale snažíme se vyléčit sami.

Velkým pomocníkem je jistě horký bylinkový čaj, který si raději než cukrem osladíme medem.

O blahodárných účincích medu toho již bylo napsáno opravdu hodně, důležité je však i med správně používat, abychom z něj získali to nejlepší pro náš organismus a nepřišli o vzácné živiny, které se v něm vyskytují.

A že jich je v medu opravdu hodně! Tak například sodík, draslík, vápník, hořčík, železo, mangan, zinek a fosfor zastupují minerály a stopové prvky, z vitamínů tam nalezneme vitamín A, B1, B2, B6, B12, C, D, E, K, H. Plus přináší i o čtvrtinu menší kalorická hodnota medu než cukru, v jedné lžičce medu najdeme přibližně kalorií 15, ve lžičce cukru se jich vyskytuje přibližně 20.

Proti nemoci med opravdu pomáhá
Proti nemoci med opravdu pomáhá


Jak ale s medem zacházet, aby v něm zůstaly zachovány všechny důležité látky a neznehodnotily se?

Med se díky vysokému obsahu cukru nezkazí tak snadno, protože v něm probíhá takzvaná osmolýza, při které se ničí případné choroboplodné zárodky – při tomto procesu jejich buňky praskají. Na kvasinky je zase v medu málo

vody, pokud je však v některém medu vody více (například proto, že není dostatečně vyzrálý), zkvasit může.

Krystalizace medu není na závadu, med se pouze hůře nabírá – rychlost tohoto procesu závisí na poměru glukózy a fruktózy, které jsou obsaženy v každém medu.

Ideální je med skladovat při pokojové teplotě, která bývá neměnná, časté výkyvy teplot totiž způsobují zbytečné stárnutí medu.

Nedoporučuje se rozehřívat med v mikrovlnné troubě, při tomto procesu může dojít k přehřátí medu a znehodnocení prospěšných látek v něm. To se týká i přidávání medu do horkého čaje - teplota kolem 80 stupňů ničí důležité látky a enzymy v medu obsažené a pro nás se pak stává med pouhým sladidlem, což je jistě škoda vzhledem k užitku výše zmíněných látek. Vhodné je tedy chvíli počkat, až voda trochu vychladne - ideálně tak na 40 stupňů. Med se sice nerozpustí tak rychle jak v horké vodě, ale pro zachování zdraví prospěšných látek se vyplatí chvíli počkat.

 

Jak správně sladit medem a jak med pomáhá k léčbě nachlazení

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!