Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Pracující žena / foto: shutterstock

Čtyři praktické rady, jak vybrat multifunkční tiskárnu

Bez tiskárny, skeneru a kopírky se neobejde ani ta nejmenší kancelář. Neustále vytváříme nějaké dokumenty, které se musí někam poslat, předat, okamžitě vrátit…

Ve velké firmě najdou své využití velké kopírky, samostatné tiskárny a skenery různých formátů. Do malé firmy by se takové přístroje ani nevešly, nevyužily by se a takové náklady by si ani malá firma nemohla dovolit. Přesto tyto funkce jsou občas potřeba.

Komu se hodí multifunkční tiskárna?

Řešením pro malé firmy, kanceláře i home office je multifunkční tiskárna, která je zároveň kopírkou i skenerem.

Je malá svými rozměry, proto se vejde na kancelářský stůl nebo do jeho blízkosti. Obsluha je velmi jednoduchá, nemusíme ani vstávat od počítače, když potřebujeme něco vytisknout nebo okopírovat. Pro více pracovníků jsou v nabídce i výkonnější a větší multifunkční tiskárny, laserové nebo inkoustové. Ceny začínají pod dvěma tisíci korun za přístroj vhodný spíš do domácnosti, přes 10 tisíc stojí větší multifunkční tiskárny i s faxem, vhodné pro středně velkou firmu či organizaci.

Jaké otázky byste si měli před nákupem položit?

Abychom se mohli správně zorientovat a pak rozhodnout, jaký přístroj bude pro nás nejlepší, musíme si položit pár otázek:

- Co budu tisknout?

- Budu tisknout jen černobíle, nebo i barevně?

- Jak často budu tisknout? Jaké další funkce potřebuji?

- Kdo bude tiskárnu používat?

Inkoustovou, nebo laserovou?

Až budeme znát odpovědi na základní otázky, rozhodneme se pro buď pro inkoustovou, nebo laserovou tiskárnu.

Inkoustová tiskárna tiskne velmi kvalitně černobíle i barevně běžné dokumenty, obrázky a také je lepší pro tisk

kvalitních fotografií. Výhodou je nižší pořizovací cena, ale náklady na vytištěnou stránku jsou naopak vyšší kvůli dražšímu spotřebnímu materiálu. Hlavně bychom se měli zaměřit na cenu tiskárny, ale zároveň i na ceny inkoustových náplní.

Laserové tiskárny se hodí spíš do větších firem, pro tisk ve větších objemech. Mají vysokou rychlost a vysokou kvalitu tisku. Dělí se na černobílé a barevné, což se vyplatí ve velkém provozu. Kvalita fotografií je ale vyšší z inkoustové tiskárny, laserové přístroje se hodí víc pro tisk textu.

O jaké parametry se dál zajímat?

Podle prostoru, který máme k dispozici, nás bude zajímat velikost multifunkční tiskárny. Většina se vejde na stůl. Pokud nám stačí tisk na velikost papíru A4, je to dobrá volba. V případě, že potřebujeme tisknout i ve větším formátu, musíme sledovat tento parametr. Při větším objemu stránek s textem se zaměříme na laserové tiskárny, při tisku fotografií vybíráme z inkoustových. Důležitá je i cena, nejen samotného přístroje, ale i náplní, od kterých se odvíjí náklady na tisk.

K tomuto článku není otevřena diskuze