Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Vánoční cukroví / foto: shutterstock

Pečte cukroví, prospěje to vašemu zdraví

Pečete každoročně vánoční cukroví? Pokud ne, začněte! Pečení cukroví má totiž pozitivní vliv na vaše zdraví i psychiku.

Klid a sbohem stresu

Předvánoční období je pro mnoho lidí velmi stresující. Klid a pohodu vám v tomto čase může přinést právě pečení vánočního cukroví. Jedná se vlastně o kreativní činnost, která vás dokáže uklidnit a zbavit stresu. Podle odborníků vaší psychice prospívá odměřování surovin, zpracovávání těsta, vykrajování tvarů a zdobení. Pokud se člověk na tuto činnost soustředí, dojde k uklidnění části mozku, která řídí emoce.

Jak je známo, stres má negativní dopady na náš zdravotní stav. Může mít na svědomí například rozvoj deprese, vysoký krevní tlak, onemocnění srdce a cév, infarkt, potíže s trávením a další zdravotní komplikace. Vrhněte se proto na pečení vánočního cukroví!

Lepší imunita

Protože nám pečení a zdobení vánočního cukroví přináší radost a dobrou náladu, posiluje také náš imunitní systém. Pozitivní myšlení má totiž na imunitu člověka příznivý vliv. Pokud se tedy chcete před vánočními svátky vyhnout chřipce a nachlazení, pečte cukroví.

Lepší paměť

Zaměstnávání mozku nějakou činností tomuto orgánu prospívá. Paměť posílíte čtením receptů, vykrajováním tvarů a zdobením upečeného cukroví. Činnosti, na které se musíte soustředit, jsou dobré pro vaší paměť.

Zdravé srdce 

Ohánění se v kuchyni při pečení cukrové se jistě nedá srovnávat s návštěvou posilovny, ovšem tento pohyb také není zanedbatelný. Podle odborníků stačí, abyste pekli cukroví asi dvě hodiny, a dojde ke snížení hladiny cukru v krvi i cholesterolu. Při pečení se také zbavíte stresu, což vašemu srdci rovněž prospěje.

Pečení cukroví je pak také jakousi prevencí obezity. V kuchyni se hospodyňky při pečení totiž prakticky nezastaví, a tak mohou zhubnout nějaké to kilo, což se před Vánoci hodí. Zároveň ten, kdo peče cukroví, tak ho nepeče zpravidla pro sebe, ale zejména pro své blízké a svou rodinu. Dotyčný se pak tedy cukrovím nepřejídá, což mu pomůže udržet si štíhlou linii i během vánočních svátků.

Pečte cukroví, prospěje to vašemu zdraví

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!