Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Dovolená s pivem / foto: shutterstock

Jaké pivo letos ochutnáte v různých letních destinacích?

Pití piva se stalo téměř národním sportem v mnoha evropských zemích. Jaká piva jsou oblíbená v okolních krajinách?

Pokud jste milovníky tohoto zlatavého moku, zanechte doma plechovky s Kozlem nebo Plzní a ochutnejte, jaké pivo je oblíbené u našich sousedů nebo v destinacích, kam Češi jezdí nejčastěji na dovolenou.

V Chorvatsku Tomislav

Určitě znáte Karlovačko nebo Ožujsko, nejobvyklejší značky piv, se kterými se můžeme setkat na pobřeží slunné Dalmácie. Jsou sice nejrozšířenější, avšak zkušení pivaři je hodnotí jako piva mdlé a nevýrazné chuti. Raději tedy ochutnejte nějakou specialitu menších pivovarů jako jsou Buzet nebo Daruvar. Ve většině případů se připravte na světlé pivo, které má typické "mexické" zbarvení a celkově nasládlý charakter s trochou chmelového aroma a hořkosti. Z tmavých piv lze doporučit pivo Tomislav. Chutná především ženám, protože vyniká karamelovou vůní a hořkosladkou chutí. 

Ve Slovinsku raději řezané

Ve Slovinsku si téměř všude můžete objednat značku piva Union či Laško. Nejen Slovinci, ale také cizinci se po první degustaci většinou rozdělí na dva tábory. Příznivci Unionu si už nikdy víc nedají Laško, a obráceně. Je to tak trochu úsměvná záležitost, Laško už totiž spadá pro Union, a tak má obě piva na svědomí stejný pivovar. Pivní znalci se však shodují na tom, že ani jedno z piv svou chutí příliš nevyniká a nemají čím překvapit, dokonce je popisují jako vodu bez pěny. Chuť si můžete vylepšit pivem řezaným, s tím se však bohužel příliš často nesetkáte - černé pivo se v nabídce příliš nevyskytuje.

V Rakousku pšenici

Jak v létě na kole, tak v zimě na alpských sjezdovkách, přijde k chuti pivo pšeničné. A to v Rakousku opravdu umí. Ochutnejte například Edelweiss Weissbier, které má vynikající jemnou lahodnou chuť a můžete ho sehnat i v plechovce. Bez větších obav si objednejte i některý Zwickl, což je v podstatě nefiltrované pivo vyráběné často s přídavkem pšeničného sladu.

V Polsku Czerwony Lager

Mezi největší a nejdostupnější značky patří piva Tyskie nebo Okocim. Jde o světlé ležáky, které sice nezklamou, ale ani příliš neoslní. Konkrétně značka Tyskie je natolik populární, že se stala sponzorem polského národního fotbalového týmu. Pokud hledáte pivo s ostrou a výraznou chutí, měli byste zkusit Książęce Czerwony Lager. Tato chuťovka zaujme na první pohled svojí jantarovou barvou, za kterou vděčí zvláštnímu výrobnímu procesu, který využívá plzeňský a karamelový ječmen.

Na Ukrajině klášterní pivo

Lvivske pivo je legendární pivo z východu, které v současné době patří do skupiny Carlsberg. Jde o původně klášterní pivo vyráběné již od roku 1715. V současnosti se vyrábí pod šesti značkami pro domácí i zahraniční trhy. Toto pivo je oceňované nejen pro svoji dlouhou historii, ale také a hlavně pro svoji jedinečnou chuť. Díky té se Lvivske pivo stalo hlavním sponzorem soutěže Eurovize v Kyjevě.

Anketa

Jaké pivo letos ochutnáte v různých letních destinacích?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!