Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Naprostá tma / foto: shutterstock

Tma léčí, ale také škodí

Terapie tmou má prospívat tělu i duši. O co se vlastně jedná? Jak nám může pomoci? A dokáže také uškodit?

Trápí vás chmury nebo třeba únava? Pak by vám možná mohl pomoci pobyt ve tmě, kde budete jenom vy a vaše myšlenky. A jak vlastně taková terapie tmou probíhá? Spočívá v tom, že budete klidně několik dní zavřeni v tmavé místnosti bez světla a v absolutním tichu a klidu. Protože vás zde nebude vůbec nic rušit, můžete se naplno ponořit jenom do svých myšlenek a pocitů. Jedná se vlastně a jakousi očistu mysli. Člověk ve tmě začne naplno vnímat činnost svého těla i své mysli, což mu prospěje. Pokud vás třeba trápí nějaký problém nebo se nedokážete v jisté situaci rozhodnout, může vám terapie tmou pomoci.

Aby byla terapie co možná nejúčinnější, doporučuje se ve tmě pobýt alespoň po dobu pěti dnů. Zprvu vám může být všudypřítomná tma nepříjemná, ovšem zanedlouho si na ní zvyknete a dost možná si ji začnete i užívat. Také vás nebude konečně nic a nikdo rušit, a zaměříte se pouze na sebe a své myšlenky. Díky pobytu ve tmě se člověk v dnešní uspěchané a neklidné době na chvíli zastaví a uklidní. Modernímu člověku zkrátka chybí nic nedělání a odpočinek. Schválně si sami odpovězte na otázku, za umíte relaxovat. A umíte skutečně alespoň chvíli nic nedělat? Nedostatek odpočinku přitom úzce souvisí s celou řadou psychických potíží. Ne nadarmo je terapie tmou určena například pro jedince, kteří jsou ohroženi tzv. syndromem vyhoření.

Pobyt ve tmě vám dokáže pomoci vyrovnat se se svými myšlenkami a problémy. Dost možná právě ve tmě zjistíte, co vás skutečně trápí nebo z čeho máte naopak ve svém životě dobrý pocit a radost. Vyřešit zde můžete potíže, které už nějakou dobu podvědomě ukládáte do pozadí a nechcete jim věnovat pozornost. Přitom jejich odstranění může v pozitivním smyslu změnit váš život! Navíc si ve tmě odpočinete – od práce a každodenního shonu a stresu, od partnera či rodiny, od svých běžných povinností. Podle odborníků může terapie tmou také posloužit jako prevence vzniku celé řady civilizačních chorob, jako je například cukrovka, rakovina nebo obezita.

Terapie tmou má však také svá rizika a omezení. Pokud se u vás projevila nějaká psychická nemoc, neměli byste tento druh terapie absolvovat. Mohl by vám totiž uškodit. Lidé trpící schizofrenií či úzkostmi by se tomuto netradičnímu zážitku měli rozhodně vyhnout!

Tma léčí, ale také škodí

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!