Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Biopaliva / foto: shutterstock

Jaký je rozdíl mezi produkty BIO a EKO a jaké látky v těchto výrobcích rozhodně nenajdete?

Výrobky s názvy EKO a BIO začaly naplňovat naše obchody a postupně stoupá jejich popularita. Nejedná se však pouze o promyšlený marketingový tah a módní záležitost posledních let?

Kde všude se s těmito výrobky můžeme setkat?

EKO a BIO produkty zastupují poměrně širokou škálu produktů od potravin, přes kosmetické produkty, úklidové prostředky či prací prášky. Hlavním cílech takto označených výrobků bývá nejčastěji šetrnost k životnímu prostředí a minimalizace alergických reakcí u člověka. Používáním těchto výrobků tak nejen pomáháme šetřit životní prostředí, zároveň volíme šetrnou cestu, která nezatěžuje náš organismus. 

Co znamenají produkty s označením BIO?

V první řadě jde o výrobky, které byly vyrobeny podle zásad ekologického zemědělství. Hlavní důraz je kladen na minimalizování bolesti a utrpení zvířat v průběhu celého jejich života. Takto chovaná zvířata mají například dostatečný prostor pro výběh a nejsou držena v nedůstojných podmínkách velkochovů. U rostlin je pak zakázáno používat umělá hnojiva, pesticidy a herbicidy. Aby mohly být potraviny označovány zkratkou BIO, musí pocházet z produkce kontrolovaného ekologického zemědělství a musí splňovat podmínky dané zákonem. Kosmetické produkty s označením BIO pomáhají předcházet vzniku různých alergií, BIO kosmetika má celkově výbornou snášenlivost, a je tudíž vhodná i pro děti. Zároveň obsahuje velké množství antioxidantů a vitamínů, které blahodárně působí na pokožku celého těla.

Co znamenají produkty s označení EKO?

Tato zkratka označuje ekologicky šetrné výrobky. Pro získání značky EKO je třeba, aby konkrétní produkt byl nejen po celou dobu své životnosti šetrný k životnímu prostředí, ale také ke zdraví svého uživatele. Pro získání potřebné certifikace nesmí být testován na zvířatech a nesmí obsahovat těžce odbouratelné látky, jejichž rozklad trvá v přírodě až desítky let. Jejich výhody ocení hlavně hospodyňky, které mají na výběr různé úklidové prostředky, prací prášky, všelijaké čističe, či přípravky na nádobí. EKO výrobky jsou doporučovány alergikům a astmatikům, krásně voní a celkově šetří životní prostředí.

Jaké látky určitě v BIO a EKO produktech nenajdete?

Chlór a čpavek - produkují dráždivé plyny, obzvlášť v kombinaci s dalšími látkami, a to přirozeně se vyskytujícími i umělými. Mohou tak způsobovat astma, alergie, záněty průdušek, ekzémy či gynekologické potíže.

Syntetické vonné látky - běžně je najdete v úklidových i pracích prostředcích a avivážích. Jejich nadměrná koncentrace vám však může způsobit bolení hlavy či podráždění dýchacích cest. Z vypraného prádla pak nezřídka vznikají ekzémy a vyrážky. 

Sulfáty - většinou najdeme v kosmetických produktech. Způsobuje vysušení a podráždění pokožky. K sulfátům můžete být shovívavější v případě, že výrobek obsahuje vysoké množství pečujících látek, které jeho účinky zmírní.

Parabeny - jsou konzervační látky, které najdeme v kosmetických produktech. Mohou ovlivňovat hormonální nerovnováhu v těle a s ní spojené zdravotní obtíže.

Hliník - se nachází v deodorantech, antiperspirantech, vlhčených ubrouscích a krémech. Může přispívat ke vzniku rakoviny prsu a alergických kožních reakcí.

Limonen - je látka obsažené v řadě krémů proti stárnutí. Má karcinogenní účinky a způsobuje podráždění dýchacích cest.

Ftaláty - užívají se jako změkčovadla při výrobě plastů. V kosmetickém odvětví jsou zakázány, ale do výrobku se snadno mohou dostat například prostřednictvím obalu. Ohrožují činnost ledvin a jater, dále způsobují alergie, astma a neplodnost.

Dioxan - můžete najít v některých v tamponech, vložkách a plenkách, a to z důvodu bělení chlorem. Zvyšuje riziko rakoviny, hormonální nerovnováhy a neplodnosti.

Jaký je rozdíl mezi produkty BIO a EKO a jaké látky v těchto výrobcích rozhodně nenajdete?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!