Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Stres v práci / foto: shutterstock

Za co všechno může stres

Stres – pro někoho každodenní společník. Pravdou je, že se mu mnohdy jenom těžko vyhneme. Všeho moc škodí, a proto bychom se měli stresovým okamžikům co nejvíce vyhýbat. Co všechno může mít stres na svědomí?

Bolest svalů

Kdybyste žili v pravěku, stres byste zažili, pokud byste se setkali s nějakým predátorem. Pak byste museli buď zaútočit, nebo utéct. V obou případech byste se však museli spolehnout na své svaly. A tak i dnes nevědomky ve stresových situacích zatínáme svaly, které pak někdy po velmi dlouhou dobu nepovolíme. To má za následek bolest svalů, zejména pak bolest zad.

Tiky v očích

Možná i vy jste už někdy zažili tiky v očích či v očních víčkách. Tento problém má nejčastěji na svědomí právě stres. Co vám může pomoci? Je pochopitelně vhodné působení stresu minimalizovat. Pokud se však už tik v oku objeví, snažte se být v klidu, zavřete oči a uvolněte se. Dejte na chvíli možnost odpočinout svým očím i své mysli.

Okusování nehtů

Okusujete si nehty nebo nehtovou kůžičku? A proč? Pravděpodobně za to může stres! Stresu se pochopitelně nemůžete nikdy zcela vyhnout, a tak v případě nutkání k okusování nehtů začněte rukama něco dělat. Své ruce musíte zkrátka nějakým způsobem zaměstnat. Někomu zase pomáhá, když si nehty nalakuje.

Poškození zubů

Špatná péče, ale také stres může mít na svědomí poškození zubů. Protože při působení stresu zatínáme svaly, zatínáme také čelisti, a tak zuby tiskneme nepřirozeně k sobě. Někteří lidé ve stresu také skřípou zuby, což poškozuje zubní sklovinu. Nejenom proto je vhodné se stresu pokud možno vyhnout.

Problémy s pamětí

Jste poslední dobou zapomnětliví? Máte najednou problémy s pamětí? Za to může také stres! Podle vědců chronický stres poškozuje paměť. Naštěstí se většinou jedná o dočasný stav, a po odeznění stresu odezní i potíže s pamětí.

Problematická pleť

Stres jde bohužel také ruku v ruce s problematickou pletí. Akné, vyrážka, mastná nebo naopak vysušená pokožka – to vše jsou problémy, které může mít na svědomí právě stres. 

Nevolnost

Nevolnost a potíže se zažíváním se také pojí se stresem. Pokud stres i tyto obtíže trvají dlouhou dobu, mohou se časem přeměnit ve vážnější komplikace, jako je například vznik žaludečních vředů. Nezapomínejte na to, že stres s sebou přináší celou řadu zdravotních rizik!

Problémy se spánkem a únava

Pokud je člověk ve stresu, dojde ke zvýšení hladiny adrenalinu, což mnohdy zabraňuje kvalitnímu a ničím nerušenému spánku. A absence kvalitního spánku následně vede k únavě a pocitu vyčerpání. Při působení stresu však naše potřeba spánku ještě roste! Pokud se nemůžete stresu vyhnout, vsaďte na bylinky či meditační a relaxační techniky, které vám pomohou usnout. Jenom během kvalitního spánku můžete nabrat potřebnou energii!

Za co všechno může stres

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!