Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Obývací stěny / foto: Shutterstock

Jak vybrat obývací stěnu, aby slušela obývacímu pokoji?

Přestože dominujícím prvkem obývacího pokoje bývá sedací souprava, neměli byste podceňovat ani výběr ostatního nábytku jako je například obývací stěna.

Dávno jsou pryč doby, kdy se v obývacích pokojích vyjímaly velké a bytelné kusy nábytku čtvercového či obdélníkového tvaru. Co se týče designu, možnosti jsou v současné době mnohem rozmanitější. V následujících řádcích vám prozradíme, jak vybrat obývací stěnu, aby dokonale zapadla do obývacího pokoje.

Velký, nebo malý byt?

V první řadě se výběr odvíjí od prostorových možností místnosti, podle toho se rozhodnete, zda si vyberete skromnou stěnu nebo zvolíte spíše něco velkolepějšího, abyste zaplnili volné místo. Výrobci obývacích stěn nabízí různá řešení, ať už to jsou masivní stěny od země ke stropu, která obývací pokoj příjemně zútulní, nebo spíše upřednostňujete minimalismus a nebo pokud si vyberete jen decentní kousek nábytku.

V malých bytech byste měli k výběru nábytku přistupovat úplně jinak než ve velkých bytech. Protože je vám vzácný každý centimetr, měli byste zvolit takový nábytek, jimž celou místnost nezaplníte, přece jen nikdo nechce žít zaskládaný nábytkem. Ideální volbou v garsonkách a bytech 1+1 je nízká obývací stěna na kterou umístíte televizi a okolo nějaké drobnosti, jako například fotografie nebo různé drobnosti. Jestliže vám tolik úložného prostoru nestačí, nevadí, je možné doplnit nízkou stěnu ještě pár policemi nad televizi a tím pádem bude místnost působit vzdušně, přestože je malá.

Ve větších bytech se fantazii meze nekladou, bez problémů můžete zvolit obývací stěny s několika menšími a většími kusy, například jeden může být prosklený, druhý zase se šuplíky a podobně. Ovšem pozor, současné trendy ve světě bydlení kladou důraz na minimum nábytku. Pokud se i tak nechcete vzdát velké obývací stěny, dbejte na to, aby se jednalo o vskutku designový model, který stojí za to mít.

Jakou barvu vybrat?

Záleží také na barvě, jestliže už v obývacím pokoji máte nějaký nábytek, například konferenční stůl, je ideální zvolit obývací stěnu ve stejném dekoru dřeva. Pokud zařizujete obývací pokoj od základů, pak je vám v podstatě jedno, jakou barvu zvolíte, jen se držte toho, že v malých místnostech byste měli omezit tmavé barvy, spíše se zaměřte na barvy světlé, tedy i dřevo zvolit ve světlých odstínech. Ve velkém obývacím pokoji můžete mít obývací stěnu v tmavém odstínu, protože nebude vadit, když se prostor trochu opticky zmenší.

Dnešní trh s nábytkem je rozmanitý, a tak najdete inejlevnější nábytek, který vám bude vyhovovat vzhledem. Cena by sice neměla být rozhodujícím faktorem, na trhu je velký výběr různých obývacích stěn.

K tomuto článku není otevřena diskuze