Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Alkohol ne! / foto: shutterstock

Jakým způsobem reaguje tělo na 4 týdenní abstinenci?

Máme za sebou "suchý" únor. Kdo se zapojil do této výzvy, mohl týden po týdnu postupně pozorovat, jak se jeho tělo vypořádává s nulovým příjmem alkoholu a jaké benefity mu z toho plynou.

Pití alkoholických nápojů se v naší společnosti běžně toleruje a je všeobecně bráno jako normální. Naopak se lidé dívají většinou skrz prsty na někoho, kdo alkohol odmítne, a hledá se důvod, proč tomu tak je. U žen se ihned začíná spekulovat, zda nejsou v jiném stavu, u mužů, zda netrpí nějakou vážnou nemocí, u neznámých lidí leckoho napadne, jestli není dotyčný nebo dotyčná léčený alkoholik. Nepovažuje se totiž za přípustné, aby zkrátka někdo nepil jen ze svého vlastního přesvědčení, nebo například z důvodu, že mu alkohol nechutná či s ním nemá dobré zkušenosti.

Pokud patříte k nejrozšířenější skupině tzv. "víkendových pijáků", tak průměrně podle statistik prolijete hrdlem 9,5 litru alkoholu ročně. Není to nijak alarmující množství, ale i tak pocítíte doslova na vlastní kůži, jakými změnami projde vaše tělo, pokud se celý jeden měsíc alkoholu nedotknete. Jaký je postupný vývoj a tělesné projevy týden po týdnu bez alkoholu? 

1.týden

V prvních dnech bez alkoholu budete nejspíš pociťovat zvýšenou chuť k jídlu, a to konkrétně na sladké. Alkohol totiž hladinu cukru v krvi zvyšuje, takže přirozeně budete mít potřebu doplnit jej jinou cestou. Počítejte také se zhoršenou kvalitou spánku a případnými lehkými bolestmi hlavy, obojí se však zanedlouho spraví a k lepšímu obrátí.

2.týden

Situace směřuje k normalizaci organismu. Vaše játra zaregistrují vítanou změnu a začnou se pomalu zotavovat. Celkově se vám zlepší i trávení, jelikož váš žaludek již neprodukuje zvýšené množství slin a žaludečních šťáv, jak je tomu v případě alkoholové konzumace. Na konci druhého týdne začnete cítit příval nové energie a pozitivní nálady.

3.týden

Dochází k viditelnému omlazení pokožky, jelikož se vám zlepšuje krevní oběh a dochází k průchodnosti krevních cév. Zvyšuje se elasticita kůže, zmírňuje se výskyt nevzhledných skvrn, zarudnutí i kruhů pod očima. Také se výrazně zkvalitní váš spánek. Tělo je již schopno fungovat v normálním spánkovém režimu a postupně procházet všemi spánkovými fázemi. Lépe si vychutnáte jídlo a můžete pozorovat i mírné vybělení zubů, nedochází totiž k narušování zubní skloviny kyselými látkami, které alkohol obsahuje.

4.týden

Po téměř měsíční abstinenci můžete pozorovat snížení vaší váhy, a to v některých případech až o 3 kila! Svému tělu jste totiž nedopřáli velké množství cukrů, které alkohol obsahuje, a také se vám stabilizovalo trávení. Z těchto důvodů se vám vaše tělo odměnilo ztrátou několika přebytečných kilogramů. Zajásat mohou také lidé s vysokým krevním tlakem – ten se jim pravděpodobně po měsíční detoxikační kúře sníží. 

Jestliže jste nestihli suchý únor, klidně si měsíc bez alkoholu vyzkoušejte kdykoliv jindy. Udělat jednou za rok něco pro své zdraví se jistě vyplatí. Ideální je jít do této výzvy se skupinou přátel nebo s partnerem, abyste se mohli vzájemně podporovat, sdělovat si své pocity a radovat se z pozitivních změn.

Jakým způsobem reaguje tělo na 4 týdenní abstinenci?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!