Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Larva Zavíječe Voskového / foto: shutterstock

Larvy, které likvidují plast. Vyřeší problém recyklace?

Italská bioložka náhodně objevila larvy, které dokážou svými enzymy rozpouštět plast!

Denně produkuje lidstvo obrovské množství plastového odpadu, ročně až statisíce tun, které se hromadí na skládkách po celém světě. V současné době jde o alarmující situaci, která je již neudržitelná a proti které se vedou četné ekologické kampaně a zásahy s cílem omezit produkci plastových výrobků na minimum. Vzpomeňme například na nedávné nařízení EU o zákazu používání jednorázových plastových věcí, jako jsou například příbory, brčka, vatové tyčinky a další produkty, které jsme byli zvyklí každodenně používat. Nedávné zjištění, že pro některé tvory je ale plast zdrojem potravy, proto vyvolalo obrovský zájem, který rozvířil amatérské i vědecké kruhy.

Náhodné zjištění

Za tímto objevem stojí italská bioložka Federica Bertocchini, která se mimo jiné zabývá také včelařstvím. A právě tento její koníček jí přinesl náhodné zjištění, že larva motýla zavíječe voskového je schopna se kromě včelího vosku živit také plastem. Desetimilimetrový motýlek klade vajíčka do trhlinek ve stěnách úlu, ze kterých se později líhnou larvy požírající včelí vosk. Pro včelaře jde o nepříjemného škůdce, kterého se snaží zbavit, a o to právě Federice šlo. Při odstraňování housenek z úlu je vkládala do igelitové tašky, kde je ponechala několik hodin. Jaké bylo její překvapení, když zjistila, že housenky byly schopny prokousat četné díry do plastové tašky.

Následný experiment

Toto zjištění vedlo ke skutečnému experimentu, který bioložka podnikla se dvěma dalšími kolegy. Společně uzavřeli do plastového sáčku 100 housenek zavíječe voskového a pozorovali, že již po 40 minutách se v něm začaly objevovat první otvory a za 12 hodin byly schopny sežrat až 92 miligramů plastu. Vědecký tým přišel s výsledkem, že se tak děje díky jejich atypické enzymatické výbavě, která je schopna trávit těžko odbouratelné struktury, jako například polyetylen, jeden z nejběžnějších plastů. Ačkoliv by těchto housenek bylo pro viditelné řešení potřeba miliony, vědeckým týmům svitla naděje, že budeme konečně velmi blízko přirozenému řešení problému znečištění způsobeného plasty.

Larvy, které likvidují plast. Vyřeší problém recyklace?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!