Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Čaj o páté / foto: shutterstock

Jak přišli Angličané na svůj legendární „čaj o páté“?

V souvislosti s největší evropskou ostrovní zemí se nám v současnosti vybaví nejspíše Brexit a jeho neustálé řešení z mnoha úhlů pohledu. Angličané dali světu ale mnohem více.

Přejete si servírovat odpolední čaj, madam?

Tradice pití čaje mezi odpolední čtvrtou a pátou hodinou spatřila světlo světa v 19. století právě v Anglii. Tento zvyk má prozaický původ související se zvyky anglické šlechty. V rodinách vyšších společenských kruhů, které si mohly dovolit živit služebnictvo, se obvykle podával lehký oběd okolo poledne. Co ale s dlouhým odpolednem, jehož jedinou perspektivou byla večeře podávaná až kolem osmé hodiny?  

Až jedna vévodkyně na to přišla

Zaplnila totiž k nevydržení dlouhou mezeru mezi obědem a večeří malou odpolední svačinkou. A jelikož byl v této době v Anglii čaj velice populární, zamaskovala svoji touhu po jídle právě přestávkou za účelem konzumace tohoto nápoje z dalekého východu. Nápad to nebyl vůbec špatný. Společně s čajem se totiž podávaly i rozmanité zákusky, čajové sušenky, sendviče nebo lívance. Čaj obvykle rozlévala paní domu a podával se společně s mlékem nebo citronem.

A tradice přetrvala do dnešních dob

Jelikož konzervativní Britové na tradicích lpí, dochoval se tento zvyk do dnešních dob. A tak si lidé v Anglii stále najdou čas na tuto odpolední přestávku i ve velice rušném a hektickém dni. Plánujete-li navštívit zemi za Lamanšským průlivem, určitě tuto místní zvyklost vyzkoušejte. Čaj se zde podává odpoledne prakticky všude, v restauracích, hotelech, dokonce i na letištích. Se sháněním svého hrnku plného čaje, ale začněte dříve než o páté. Čaj se v Anglii totiž podává obvykle dříve než v onen obligátní čas. Obvykle ho dostanete již kolem třetí hodiny odpolední. Máte-li ale chuť na svůj šálek oblíbeného silného čaje, dopřejte si jej kdykoliv, ať již momentálně pobýváte v Anglii nebo kdekoliv jinde.

Jak přišli Angličané na svůj legendární „čaj o páté“?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!