Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Fotbal a Slované / foto: shutterstock

Proč Slované neumějí hrát fotbal? Dříve to uměli alespoň trochu.

Pro některé je kopaná honba za kulatým nesmyslem, pro jiné naopak smysl celého života. Každopádně slovanské země v této hře žádné závratné úspěchy nezaznamenávají.

Pokud bychom pátrali v prestižních mezinárodních fotbalových soutěžích, došli bychom ke zjištění, že my Slované fotbal prostě moc  neumíme. Od Ligy mistrů UEFA, přes Mistrovství světa ve fotbale, až po EURO, výsledky jsou bídné a vedou k zamyšlení, zda za slovanským debaklem v kopané nestojí nějaké vývojové souvislosti.

Liga mistrů UEFA

Prestižní fotbalovou soutěž, kterou pořádá Evropská fotbalová asociace pro nejlepší kluby evropských lig, vyhrál slovanský klub pouze jednou. O výhru se v sezóně 1990 / 1991 zasloužil srbský fotbalový klub FK Crvena zvezda Bělěhrad, který si tak může gratulovat k nejvýše dosaženému úspěchu na poli slovanské kopané. Srbskému týmu se tehdy podařilo porazit francouzského velikána Olympique de Marseille. Nebylo to sice v základní hrací době, v té dokonce nepadl ani jeden gól, a tak muselo rozhodnout prodloužení a následné penalty. Výslednou výhru 5:3 slavil tahdy celý Balkánský poloostrov.

Mistrovství světa ve fotbale FIFA World Cup

Na mistrovství světa v kopané žádná ze slovanských zemí nikdy na nejvyšší příčku nedosáhla. Za zmínku by snad stálo druhé místo, na kterém by se pomyslná slovanská vlajka třepotala hned třikrát, z toho se jednalo dokonce dvakrát o československý úspěch. Poprvé Čechoslováci obsadili druhou příčku hned při druhém ročníku této soutěže. Konkrétně šlo o rok 1934 a zápas to byl opravdu nervy drásající. Horkokrevní Italové nás porazili až v prodloužení, a ačkoliv jsme stáli hned pod vítězným stupněm, na výsledek 1:2 můžeme být právem hrdí. Českoslovenští fanoušci prožívali další nával adrenalinu v roce 1962, kdy jsme se pod vedením trenéra Rudolfa Vytlačila dostali opět do finále. Tentokrát nás v základní hrací době porazila Brazílie, které jsme sice jeden gól vstřelili, avšak sami tři inkasovali. Nejčerstvější slovanský úspěch mají jistě fotbaloví fanoušci ještě v živé paměti. Je jím druhé místo Chorvatů, kteří v loňském roce 2018 podlehli francouzské fotbalové reprezentaci.


Mistrovství Evropy ve fotbale EURO

Evropské mistrovství celkově vyhráli Slované v roce 1960 a 1976, avšak jednalo se o země, které již jako celek v dnešní době neexistují. Prvním výhercem byl tehdejší Svaz sovětských socialistických republik, druhým opět společný stát Čechů a Slováků. Na hořkém druhém místě nalezneme dvakrát Jugoslávii, třikrát SSSR, a konečně také Českou republiku v současné podobě. Pod vedením Dušana Uhrina obsadila stříbrnou pozici v roce 1996 po porážce Německem. A proč tedy vlastně Slované příliš neumějí hrát fotbal? Těžko říci. Ale asi proto, že nemohou umět všechno a soustředí se raději na hokej.

Proč Slované neumějí hrát fotbal? Dříve to uměli alespoň trochu.

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!