Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Napájení psa / foto: shutterstock

Jak přežít s našimi čtyřnohými miláčky tropická vedra

Poslední dny se vaříme, pečeme, smažíme v tropických čtyřicítkách, ale s námi také trpí naši chlupatí kamarádi. Jak třeba konkrétně pejskům zpříjemnit parné dny?

S pejskem v těchto teplotách chodíme na procházku výhradně brzy ráno a poté pozdě večer, během dne pouze provedeme nutné vyvenčení. Během tohoto období můžeme také mazat packy zvláčňujícím krémem, aby nevysychaly a nepraskaly. Doma se snažíme během noci řádně vyvětrat, pokud to noční teploty umožňují.

Nechováte-li pejska v bytě, nýbrž venku, zajistěte mu přístřešek navíc, kde se bude moci během dne schovat před sluncem. V horké boudě to pro něj asi moc příjemné a zdravé nebude.

Jak pejska správně ochladit?

Pejsky chladíme vždy odspodu, tedy ovlažíme tlapky, hrudník, krk, špičky uší a mírně bříško. Vše pomalu, postupně, nepoužíváme ledovou vodu, aby nedošlo k šoku.

Můžeme mazlíčkům pořídit chladící podložku, položit na podlahu mokré ručníky, klidně i napustit malý bazének. Pejska však k ničemu nenutíme, pokud si bude chtít lehnout na podložku nebo vlézt do bazénku, učiní tak sám.

Pokud s pejskem cestujeme, používáme otevřený náhubek, v žádném případě fixační. Pes se vždy ochlazuje otevřenou mordou, což mu fixační náhubek neumožňuje, pes nemůže správně dýchat a může dojít ke kolapsu.

Čeho dalšího se při ochlazování psů vyvarovat?

Nebalte pejsky do mokrých ručníků, zvíře se zapaří a přehřeje ještě více.

Nestříkejte psa hadicí, nepolévejte je, neházejte je do bazénů, nesprchujte ledovou vodou, může dojít k šoku, kolapsu i následnému úmrtí.

Nepodávejte psovi zmrzlinu, kostky ledu, hrozí zánět žaludku, nachlazení nebo angíny.

Je opravdu nutné všechny tyto informace znát, protože i v dobré víře můžeme svou neznalostí pejskovi ublížit. A to nechceme.

Spoustu pejsků miluje koupání v přírodních vodách, to jim určitě dopřejeme, pokud máme tu možnost.

Určitě nemusím připomínat, že nechat pejska v uzavřeném autě na parkovišti před obchodním centrem je trestuhodné a v téměř většině případů pes zemře. Píše a mluví se o tom stále, ale stále se takové případy objevují. Pokud jedete na nákup, nechte pejska v chládku doma. Vy si v klidu nakoupíte a váš čtyřnohý kamarád si doma v chladném pokoji pospí.

Jak přežít s našimi čtyřnohými miláčky tropická vedra

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!