Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Jak ušetřit pár korun na provozu vaší domácnosti? Nenechte se zbytečně připravovat o peníze

Dělá vám každoroční nárůst vašich běžných výdajů za domácnost hlubší a hlubší vrásky na čele? Lámete si hlavu, kde by se dalo ušetřit a nic vás již nenapadá?

Za jaké položky lze vydávat méně? Pojďme se podívat na to, jak lze efektivně zkrotit složenky, aniž by to závažně ohrozilo váš životní komfort.

Bydlení

Bezkonkurenčně nejvýznamnější položkou v rodinném rozpočtu je střecha nad hlavou. Ať již bydlíte v podnájmu či platíte hypotéku, je nejvyšší čas se zamyslet, zda by nebylo možno na této položce něco ušetřit. Jestliže si pronajímáte byt, jste si pravděpodobně vědomi toho, že využíváte nejdražší a nejméně efektivní formu bydlení. Ne každý samozřejmě dosáhne na hypotéku, nicméně pokud je to jen trochu možné, většina bank se snaží vyjít vstříc. Vyplatí se proto projíždět pravidelně nabídky realitních makléřů a ptát se v bance. Jednou to vyjde. Jestliže již máte hypotéku, což je mimochodem jeden z mála smysluplných dluhů, možná nejste spokojeni s výší její úrokové sazby. V současné době je nabídka jednotlivých bankovních domů tak široká, že není nic jednoduššího než použít některý ze srovnávačů, najít si výhodnější podmínky a hypotéku refinancovat. Z procesu přechodu od vaší banky k jiné nemusíte mít obavy. Stačí navštívit pobočku nové banky a její zaměstnanci vás celým procesem refinancování rádi provedou, Jsou to přece profíci.

Energie

S výdaji za bydlení úzce souvisejí výdaje za energie, jež obvykle tvoří druhou největší položku rozpočtu většiny domácností. Cena elektřiny se sice v posledních několika měsících pohybuje raketově nahoru, každopádně není vaší povinností akceptovat návrh smlouvy s novou cenou, kterou vám zaslal váš aktuální poskytovatel. Stačí se porozhlédnout, případně poptat, zda vám některý z konkurenčních distributorů nenabídne lepší cenu. K průzkumu možností trhu vám pomohou internetové srovnávače cen dodavatelů energií, kterých se v poslední době objevuje čím dál tím více.

Jídlo

Výdaje za jídlo jsou obvykle svojí výší srovnatelné s výdaji za energie. Některé rodiny jsou však schopny své měsíční příjmy doslova projíst. Berete-li místo vaření každý den svoji rodinu do restaurace, nedivte se, že vám peníze z účtu pomalu odplouvají neznámo kam. Začněte vařit doma. A pečlivě plánujte už při nakupování. Využijete-li při velkém nákupu aktuální slevy a přizpůsobíte-li jim váš jídelníček po několik dalších dní, pravděpodobně budete na konci měsíce příjemně překvapeni částkou, která na účtu zbude.

Jak ušetřit pár korun na provozu vaší domácnosti? Nenechte se zbytečně připravovat o peníze

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!