Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Lesní hřib / foto: shutterstock

Češi jsou národem houbařů. Žádná jiná země si z tohoto koníčku nevybudovala takovou vášeň.

„Rostou!!!“ ozývá se vždy v září ze všech lesů, co jich naše malá zemička má a na každé lesní cestě parkuje tolik aut, že díky nim není možno do lesa ani projít.

Sbíráme a sbíráme

O tom, že držíme prvenství mezi evropskými zeměmi ve sběru lesních plodin, dnes snad již nikdo nepochybuje. Češi přinesli ve svých košících z lesa v loňském roce více než 40 tisíc tun plodů lesa, z toho téměř 70 % tvořily houby. Zbytek připadl na drobné plody, borůvky, ostružiny, maliny a brusinky. Z hlediska výnosnosti byl rekordním rok 2013, kdy celková hmotnost přinesených plodů lesa činila více než 50 tun. 

Co nás k tomu vede?

Příčiny intenzivního sběru hub mohou pramenit z dob komunismu a s ním související kolektivizace, která soukromému vlastnictví dala přídomek nechtěné. Proto se většina z nás snažila, alespoň něco málo z toho, co bylo všech uzmout pro sebe. Počínaje postupným strkáním do kapes zajímavých věcí v zaměstnání ve jménu hesla: „kdo nekrade, okrádá rodinu“, a konče sběrem všeho, co bylo v lesích, na stráních a loukách volně dostupné. Tento zvyk nám už zřejmě zůstal, i když možná nejen ten. A tak nosíme domů nekonečné košíky hub a borůvek a přemýšlíme, jak je zpracovat.

Jak jsou na tom ostatní evropské státy?

Pojedete-li na sever Evropy, užasnete. Norsko, Finsko, Švédsko, to vše jsou národy, kterým jejich čistá příroda stále poskytuje skryté bohatství v podobě plodů lesů a vod. Přístup je povolen všude, nikdo prakticky neřeší, zda les, do něhož vstupuje je v soukromém vlastnictví či je jeho majitelem stát. Navíc ve Skandinávii snad rostou největší houby v Evropě, možná to bude i tím, že je nikdo nesbírá, protože většina seveřanů si je jednoduše koupí v supermarketu.

Podobná situace je i v zemích Beneluxu, houby se v lesích těchto národů sice vyskytují, obyvatelstvo ale upřednostňuje žampiony z velkopěstíren.

V zemích východní Evropy je situace podobná jako u nás. Německo a Rakousku sběr hub také příliš neomezuje, pouze reguluje jejich množství, za jednu návštěvu lesa si tak můžete donést jen několik kilogramů jedlých hub. Pozor si ale dejte ve Švýcarsku. Tam je množství hub donesených z lesa obvykle omezeno na zhruba 1 kg. V případě, že povolenou hranici přesáhnete, čekají vás vysoké pokuty.

Češi jsou národem houbařů. Žádná jiná země si z tohoto koníčku nevybudovala takovou vášeň.

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!