Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Koťata / foto: shutterstock

Kastrace u koček? Jaká jsou její rizika a výhody, když máte doma kočku a nechcete koťata?

Jestliže jste šťastnými chovateli kočičky, s níž nemáte chovatelské ambice, měli byste včas zajistit, aby vám domů nepřivedla nechtěná koťátka.

Kastrace je u nechovných koček nejrozumnějším řešením

U nekastrovaných koček se od asi 6 měsíců věku zhruba každé 3 až 4 týdny objevuje říje, tzv. mrouskání. V tomto období je kočka neklidná, vyžaduje více mazlení a má tendence k toulání a hledání vhodného partnera. Říje trvá zhruba 3-5 dní a kromě toho, že je pro zvíře velice stresující, existuje velké riziko zaběhnutí kočky či její sražení autem při toulkách a podobně.  Jakmile se vaše kočička začne poprvé mrouskat, je čas na kastraci. Podmínkou je navíc obvykle hmotnost alespoň 2 kg.

Jak probíhá kastrace u koček a kocourů?

Zákrok u kočky trvá zhruba půl hodiny a provádí se v celkové narkóze. Jsou při něm vyjmuty vaječníky a děloha, díky tomu už kočka nikdy nebude moci mít koťata. Velikost rány je obvykle okolo 3 cm. Kočku si z veteriny obvykle přinesete probouzející se. Je potřeba ji držet v teple, nechat ji dospat narkózu ideálně v teplé dece na zemi. Nedávejte ji na postel ani na křeslo, z něhož by po probuzení mohla spadnout. Rychlost odeznění narkózy závisí na aktivitě jater a ledvin. Některé kočky se probudí po 3 hodinách, jiné vyspávají do večera. U kocoura je kastrace o poznání jednodušší, je potřeba také kratší doby rekonvalescence. Při operaci se nařízne kůže na šourku a vyndají se obě varlata. Rána se pohybuje okolo 1 cm a nešije se, zacelí se sama.

Jak usnadnit kočce rekonvalescenci?

 V průběhu vyspávání narkózy s kočkou nijak nemanipulujte, nesnažte se jí sbalit do klubíčka ani jinak upravovat polohu. Ideální je nechat ji volně nataženou tak, aby byly dobře průchodné dýchací cesty a kontrolovat, zda se neprobouzí. Počítejte s tím, že zvíře bude po probuzení z narkózy nejisté a bude se motat. Je proto lepší vyhradit si na něho čas a nenechat ho doma samotné. Přistavte kočce k pelíšku vodu a misku s krmením, do jídla ji však po probuzení nenuťte. Pokud se zvíře do 24 hodin samo nenají, nenapije a nevymočí, případně zvrací a chová se podezřele, je potřeba raději znovu navštívit veterinární ordinaci než riskovat další komplikace.

Kastrace u koček? Jaká jsou její rizika a výhody, když máte doma kočku a nechcete koťata?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!