Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Hranolky / foto: shutterstock

Kde se vzal celosvětový fenomén zvaný smažené hranolky

Asi neexistuje člověk, který by neochutnal tuto smaženou, bramborovou pochutinu. Víte však, kde se hranolky objevily poprvé? Amerika to není...

Hranolky jsou pečené nebo fritované malé hranoly z brambor, které jsou oblíbeným jídlem snad po celém světě. Podávají se jako příloha k nejrůznějším jídlům, například ke smaženému sýru, plátkům masa nebo samotné, a to potom většinou s tatarskou omáčkou či dalšími jinými druhy omáček nebo s kečupem. V populárních řetězcích jako je KFC nebo McDonald´s se podávají i k hamburgerům.

Podle většiny zdrojů hranolky vznikly v 17. až 18. století v Belgii, odkud se rozšířily po celém světě. Traduje se, že do Belgie v 18. století přišly takové zimy, že zamrzla i řeka Máza, tudíž rybáři nemohli lovit. Obyvatelé, kteří si rádi připravovali smažené rybky, přišli s nápadem, že osmaží plátky brambor podobně jako ryby. A hranolky byly na světě. Zda je to stoprocentně pravda, dnes nikdo neví. Někdy se uvádí, že hranolky vznikly ve Španělsku a už několik let probíhá spor mezi Belgií a Francií, protože Francouzi tvrdí, že hranolky vznikly v Paříži, protože přece „pommes frites“

Největší obliba hranolek na světě se připisuje právě Belgii. Každý obyvatel zkonzumuje ročně asi 75 kg hranolek, což je o třetinu více než Američané, o kterých se traduje, že hranolky jedí úplně ke všemu.

Hranolky se připravují z bramborové odrůdy Bintje a krájí se ručně ostrým nožem, aby se omezilo vstřebávání oleje. Smaží se v hovězím sádle, typické smažení v oleji zde neprobíhá. Hovězí sádlo jim dodává charakteristickou chuť. Smažení belgických hranolek probíhá ve dvou fázích, 5 minut při 135 stupních, pak 2–3 minuty při 160–170 stupních těsně před podáváním, mezi nimiž je asi desetiminutová přestávka. Potom jsou správně křupavé. Po odkapání přebytečného tuku, ochlazení ve chladící míse a posolení se podávají  s různými omáčkami. V Belgii se dokonce pro budoucí prodavače hranolků pořádají zvláštní kurzy.

Hranolky rovněž zaujímají nejednu položku v Guinessově knize rekordů. Oblíbené jsou soutěže, kdo usmaží nejvíce kilogramů této pochutiny či jak dlouho hranolky někdo dokáže smažit v kuse, případně kolik jich je schopen sníst.

Lékaři a nutriční poradci však často varují před nadměrnou konzumací této bramborové pochoutky, a to zejména dětmi, které je doslova milují. Hranolky obsahují příliš mnoho oleje, často přepáleného. Mají tudíž mnoho kalorií a navíc v nich je i řada látek zdraví škodlivých. Přijatelnější variantou je opékání hranolků v troubě na plechu.

Kde se vzal celosvětový fenomén zvaný smažené hranolky

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!