Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Pivo / foto: shutterstock

Mozku škodí více... Pivo, nebo víno?

Vědci tvrdí, že víno poškozuje mozek víc než pivo.

Je to tím, že má vliv na hyppocampus, část mozku, která je spojována s pamětí a prostorovou orientací a je jednou z prvních oblastí mozku, kterou ovlivňuje Alzheimerova choroba.

Tyto výsledky určitě nepotěší znalce a milovníky vína. Mnoho z nich totiž víno pije i pro zdraví. Jak píší vědci v časopisu Alcohol and Alcoholism, porovnali psychiatři z univerzity v Göttingen mozkové scany diagnostikovaných alkoholiků s mozky zdravých dospělých. Zjistili, že u pijáků se hyppocampus zmenšil o 10 procent. U zdravých lidí byla velikost hypocampu 3,85 ml, u pivařů 3,4 ml, u pijanů destilátů 2,9 ml a u alkoholiků, kteří konzumují především víno, jen 2,8 ml.

Vědci také zjistili, že pivaři měli v krvi nejmenší množství látky zvané homocystein, která je spojována se srdečními chorobami, mrtvicemi a demencí. Jedna z teorií je, že dvě složky, které pivo obsahuje, totiž vitamín B a foláty, pomáhají tuto nebezpečnou látku štěpit.

Jak uvádí list Daily Mail, obecně je umírněná konzumace vína považována za zdraví prospěšnou. Snižuje hladinu cholesterolu a zároveň i krevní tlak. Resveratol, látka přítomná ve slupkách červeného vína, má také snižovat riziko srdečních chorob i některých typů rakoviny.

Co pijete vy?

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 156