Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Moderní dům / foto: shutterstock

Trendy v bydlení: kruh se uzavírá

To, že se střídá styl oblečení podle módních trendů, už nikoho nepřekvapí. Své trendy má však i bydlení a design interiéru, které podtrhují preference a představy jednotlivých generací.

Jak se změnily za posledních několik desítek let?

Uzavřený prostor už neletí

V naší republice byl vývoj zařízení interiéru bytu poněkud složitější než v jiných státech. Za dob našich prababiček se veškerý život rodiny i přátel a sousedů odehrával v jedné světnici, která sloužila jako obývák, kuchyně a jídelna a často i ložnice. Později bylo spaní odděleno do jiné místnosti, ale kuchyně i nadále byla středem všeho dění. Není divu, bývala v ní kamna, ve kterých se topilo, a tak zde byla záruka tepla a příjemné atmosféry. S výstavbou panelových domů přišla doba oddělených kuchyní, které byly ideálně jako samostatná místnost nebo se alespoň oddělovaly závěsy a paravány a s ohledem na politickou situaci byly často soukromím rodiny, zatímco obývací pokoj sloužil pro přijímání návštěv. V dnešní době mají realitní kanceláře poptávky především na domy a byty s otevřeným prostorem a společnou kuchyní s obývákem a kruh se tak opět uzavírá. Stejně jako v oblečení, i v interiéru se vrací trendy, které zde už byly.

Vzduch a světlo

Otevřený interiér neznamená ztrátu soukromí, naopak. Ložnice nebo dětské pokoje či pracovna jsou stranou všeho dění, u domů například v patře a mají zavírací dveře. Můžeme si tak svůj soukromý prostor ochránit, zároveň ale být s přáteli či rodinou při společném vaření večeře nebo přípravě na grilování. I proto jsou nejvíce žádané byty a domy na prodej, které mají obývací prostor spojený s kuchyní a je tak možné si vaření užít jako součást celého setkání s přáteli.

Pokud se tak chystáte na prodej nemovitosti, mohou i jen malé úpravy zvednout její cenu a oblíbenost u potencionálních kupců. A když vybíráte nové bydlení, měly by vás zajímat i současné trendy, které je ale dobré přizpůsobit svým požadavkům a představám.

Trendy v bydlení: kruh se uzavírá

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!