Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Šachy / foto: LightField Studios / Shutterstock.com

Seriál Dámský gambit získává rekordní hodnocení, jak je to ale s ženami ve světovém šachu ve skutečnosti?

Úroveň ženského šachu se za posledních několik desetiletí značně zvýšila, přičemž několik žen nyní soutěží s nejlepšími hráči světa. Přesto jsou ale šachy stále výrazně ovládány muži a příběh Beth Harmon je tak zatím čirou fikcí.

Do nejlepší světové stovky šachistů bez ohledu na pohlaví se tak zatím dostaly pouze 4 ženy. Někteří experti tvrdí, že důvodem je povaha samotné hry, která lépe vyhovuje mužskému myšlení a chápání světa.

Otázkou, proč je ve světovém šachu tak málo žen, se ve své knize “Chess Bitch, Women in ultimate chess” zabývá také americká šampionka z roku 2004 Jennifer Shahade. Ta mimo jiné sestavila seznam nejlepších šachistek všech dob. Pojďme se podívat na pět šachistek, které pravděpodobně inspirovaly tvůrce veleúspěšného seriálu.

Judit Polgárová

Judit Polgárová sice nikdy nevyhrála mistrovství světa v šachu žen, ale není pochyb o tom, že je nejlepší ženou, která kdy hrála šachy. Na vrcholu své kariéry byla Polgárová jednou z nejlepších hráček na světě – mezi muži i ženami – a několikrát se probila i do nejlepší světové desítky podle bodování. To, že jí chybí titul z mistrovství světa žen je dáno tím, že se tento titul ani nikdy nepokusila získat, místo toho se zaměřila na boje o celkové mistrovství světa. Polgárová  tuto příležitost dostala v roce 2005, kdy hrála na turnaji mistrovství světa v šachu FIDE a skončila na 8. místě. 

Maja Čiburdanidzeová 

Maja Čiburdanidzeová vyhrála svůj první dívčí šampionát SSSR ve věku 15 let a o rok později vyhrála ženský šampionát SSSR 1976. Ukázalo se, že už tehd byla jednou z nejlepších hráček na světě, protože v roce 1978 vyhrála své první mistrovství světa v šachu žen tak, že porazila úřadující šampiónku Nonu Gaprindašviliovou. Maja Čiburdanidzeová obhájila svůj titul čtyřikrát a držela světový titul až do roku 1991. I poté se aktivně ucházela o světové situly a v roce 2004 se dokázala probojovat do semifinále.

Zsuzsa Polgárová

Asi nejslavnější ženská hráčka na světě, Zsuzsa Polgárová – byla spolu se svými sestrami Judit a Sofií považována za zázračné šachové dítě již v útlém věku. Mezi její úspěchy patří to, že se stala první ženou, která získala titul velmistra díky výsledkům na turnajích, místo aby vyhrála mistrovství světa v šachu žen. Kromě toho byla první ženou, která se kvalifikovala na mistrovství světa, a to v roce 1986 – ačkoli jí nebylo dovoleno soutěžit kvůli pohlaví. Na rozdíl od své mladší sestry se Zsuzsa Polgárová rozhodla soutěžit na mistrovství žen a v roce 1996 získala svůj první světový titul. Ve své kariéře nakonec vyhrála čtyři mistrovství světa žen.

Sie Ťün

Na moderní šachové scéně je Čína velkým hráčem, a to zejména ve hře žen. První opravdovou čínskou šachovou hvězdou však byla Sie Ťün, která v roce 1991 vyhrála mistrovství světa v šachu žen tím, že porazila Maju Čiburdanidzeovou . Držela titul až do roku 1996, kdy ji porazila Zsuzsa Polgárová. Sie Ťün si ale svůj titul již v roce 1999 vzala zpět, když v závěrečných zápasech porazila Alisu Galliamovou a Polgárová nesouhlasila s podmínkami pro zápas o titul. Titul si udržela až do roku 2001. 

Věra Menšíková 

Češka Věra Menšíková, první uznávaná světová šampionka v šachu žen, byla také první opravdovou superhvězdou ženských šachů. Poté, co v roce 1927 vyhrála vůbec první mistrovství světa žen, úspěšně obhájila tento titul šestkrát – vyhrála každý šampionát až do své smrti v roce 1944. Menšíková nasbírala ve svých mistrovských zápasech neuvěřitelné skore 78 vítězství, jedné porážky a čtyř remíz, což ukazuje, jak dalece přesahovala svou konkurenci. 

Menšíková byla také jednoznačně hráčkou špičkové třídy bez ohledu na pohlaví. V roce 1929 skončila na druhém místě na turnaji v Ramsgate – kvůli remíze s Akibou Rubinsteinem zůstala pouze půl bodu za José Raulem Capablancou. I když v té době neexistoval žádný oficiální systém hodnocení, systém Chessmetrics ji vyhodnotil jako 52 nejlepší šachistku všech dob bez ohledu na pohlaví. 

Seriál Dámský gambit získává rekordní hodnocení, jak je to ale s ženami ve světovém šachu ve skutečnosti?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!