Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Dámská peněženka / foto: shutterstock

Jak vybrat tu správnou dámskou peněženku

Jak si poradit s výběrem dámské peněženky? To se dozvíte v tomto článku, kde najdete 5 různých doporučení na výběr té správné peněženky.

Každá peněženka představuje poměrně důležitý kus vybavení i módní doplněk. Musí splňovat některé základní nároky pro praktické využívání a k tomu všemu musí být pěkná na pohled a sladěná s dalším vybavením.

Dámská peněženka

Typ peněženky

Při výběru peněženky můžete narazit na několik různých druhů, které se liší svým tvarem, zapínáním i vnitřním prostorem, který nabízí. Jako dámské peněženky jsou často oblíbené větší varianty s tvarem připomínajícím psaníčko. Praktické jsou však i menší peněženky o více kompaktních rozměrech. Pro použití do menších kabelek mohou být správnou volbou malé jemně zakulacené peněženky.

Materiál

Jakmile si zvolíte konkrétní typ peněženky z pohledu tvaru a uspořádání, přichází na řadu volba materiálu. Zde je k dispozici opravdu široká škála různých možností, kdy každá z nich nabízí výhody i nevýhody. Oblíbené jsou například textilní peněženky, které však bývá složité při ušpinění vyčistit. Častou variantou mohou být kousky z umělých materiálů, které na první pohled působí pěkně. Při delším používání se však poměrně rychle rozbijí a opotřebují. Pro svůj luxusní vzhled a hlavně dlouhou životnost tak bývají nejlepší volbou dámské kožené peněženky. Ty se prodávají nejenom v černé a odstínech hnědé, ale také v celé řadě dalších barevných variant, takže není problém vybrat ideální kousek.

Dostatečná velikost

V případě peněženky je potřeba myslet na to, co všechno chcete ukládat dovnitř. Pokud hledáte pouze malý model určený pro pár platebních karet, nejde o velký problém. Pro někoho však může být důležité právě rozmístění a počet jednotlivých přihrádek. Kromě dostatečného množství na karty tak záleží i na ukládání hotovosti. Vnitřní uspořádání tak představuje velmi důležitý bod při výběru nové peněženky. Ze zkušeností s používáním té aktuální jistě víte, co zhruba vám vyhovuje, takže podle toho se můžete rozhodovat při výběru nového kousku.

Dámská peněženka

Praktické zapínání

Dalším kritériem, které se vyplatí důkladně si prohlédnout při výběru dámské peněženky, je způsob zapínání. V zásadě je možné setkat se s dvěma hlavními druhy. První z nich nabízí zapínání na zip. Zde je velká výhoda jednoduchého použití a zároveň spolehlivého uzavření kapsičky. Drobnou nevýhodou však může být omezení toho, co všechno se vám dovnitř vejde, protože zip slouží jako jakýsi limit pro maximální objem peněženky. Pro ještě snadnější otevírání však někomu může více vyhovovat zacvaknutí pouze na patentek. V rámci jedné peněženky se navíc může kombinovat několik způsobů otevírání. V případě kapsičky na mince by se mělo jednat hlavně o zip, aby nic nevypadávalo. Celkové zapínání peněženky je však hlavně otázkou vkusu a konkrétních preferencí.

Barevné provedení a design

Jakmile se prokoušete všemi těmito důležitými a hlavně praktickými body, přichází na řadu výběr zaměřený hlavně na barevné provedení a celkový design takové peněženky. Protože jde svým způsobem o módní doplněk, dejte si při tomto výběru opravdu záležet. Chybu neuděláte při výběru neutrálního černého provedení, kdy máte jistotu, že se hodí snad ke všemu. Na druhou stranu výrazněji barevné dámské peněženky jsou opravdu krásné na pohled a mohou být zajímavým ozvláštněním. Výjimkou nejsou ani ženy, které mají peněženek více a střídají je podle aktuální nálady nebo toho, co mají zrovna na sobě. I to je samozřejmě možné a není se čemu divit, protože nabídka je skutečně velmi bohatá a budete mít problém zvolit si pouze jednu jedinou peněženku.

K tomuto článku není otevřena diskuze