Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Dobrý řemeslník / foto: Fotokostic / Shutterstock.com

Jak si vybrat pracovní montérky?

Práce v dílně, v garáži či na zahradě nebo na poli vyžaduje mimo jiné správný oděv. K verštatu si do dílny v saku stoupnout jistě nepůjdete. Tou nejklasičtější, časem prověřenou klasikou jsou montérky. I montérky mohou mít různou podobu a také různou kvalitu. Jak je tedy vybírat a na jaké parametry se přitom soustředit?

Jaký druh montérek?

Pojem montérky dnes zahrnuje široké spektrum typů pracovního oděvu. Vybírat si tak lze mezi montérkami do pasu, s laclem či v podobě kompletní pracovní kombinézy. Roli hraje v tomto případě osobní preference, ale také typ práce, pro které je kupujete, prostředí, ve kterém je budete nosit apod.

Speciální montérky

Na trhu jsou dnes k dostání montérky speciálně určeny pro řadu profesí a činností. Pro lesníky jsou určeny tzv. neprořezné montérky, které je chrání před řeznými ranami, elektrikáři si vybírají montérky antistatické, svářeči zase ocení nehořlavé montérky apod.

Všichni, kdo se při práci pohybují v okolí silnic nebo třeba železničních tratí, potřebují pracovní oděv s reflexními prvky. Nejen pro automechaniky jsou určené montérky odolné proti olejům, jiní ocení odolnost proti kyselinám.

Další parametry výběru

Montérky je třeba vybírat i podle ročního období, ve kterém je chceme nosit a používat. V zimě nebo chlazených prostorách jsou důležité zateplené montérky. Na trhu jsou dostupné i montérky určené do teplot hluboko pod bodem mrazu.

Pokud potřebujete mít při práci po ruce hodně nářadí, je důležité, aby montérky disponovaly maximálním počtem kapes.

Při výběru je třeba dbát na to, aby vám montérky dobře padly. V opačném případě totiž nejen, že budou špatně plnit svojí ochrannou funkci, ale práce v nich může být naopak nebezpečná. A když už budete vybírat montérky, nezapomeňte si přikoupit pracovní rukavice, jsou totiž stejně důležité. I rukavice vás při práci chrání před úrazem.

Jak si vybrat pracovní montérky?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!