Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Moderní kuchyně s ostrůvkem / foto: pexels.com

Jak kombinovat barvy v kuchyni

Je vědecky potvrzené, že barvy okolo nás přímo ovlivňují lidskou psychiku. Prokazatelně dokážou zlepšit náladu, uklidnit zjitřené nervy nebo dokonce povzbudit chuť k jídlu. Ale může tomu být i naopak. Na barevnosti interiéru zkrátka záleží. Vhodně zvolené barevné kombinace umí zpříjemnit čas strávený v kuchyni a podpoří pozitivní atmosféru.

Aby oči nebolely aneb jak sladit barvy v kuchyni

Nejste si jistí, jakou barvu do kuchyně vybrat? Při výběru barev do kuchyně a barevných kombinací existují určitá pravidla, na které je třeba pamatovat. A netýkají se přitom pouze barvy stěn v kuchyni, nýbrž celé místnosti jako celku.

Bílá kuchyně

Klasická i moderní kuchyně v bílé barvě je velice oblíbená pro svůj nadčasový charakter. Opticky zvětšuje a prosvětluje prostor, navozuje pocit uspořádanosti. Jedinou nevýhodou jsou vyšší nároky na údržbu, protože každá nečistota je hned vidět.

Mnoho lidí má dilema, jakou barvu podlahy k bílé kuchyni zvolit. Bílá barva je neutrální, tudíž se k ní skvěle hodí jakýkoliv odstín. A zatímco velké kuchyni bude slušet tmavší podlaha (hnědá, tmavošedá, černá), do menší místnosti je lepší zvolit světlejší odstín (smetanová, světle hnědá aj.).

Žlutá kuchyně

Kuchyně s převažující žlutou barvou vytváří útulnou a hřejivou atmosféru. Výtečně ji lze kombinovat s dřevěnými doplňky, případně s jinými teplými odstíny, zejména pak s hnědou a zelenou. Do menší místnosti se hodí spíše světlejší žlutá v kombinaci s neutrální bílou barvou.

Žlutá kuchyně prostor opticky rozzáří, na člověka působí optimisticky, a dokonce zlepšuje chuť k jídlu.

Oranžová kuchyně

Při výběru barvy na zeď do kuchyně padne velice často volba na oranžový odstín. A není divu, tato barva má podobné vlastnosti jako žlutá. Také ona zlepšuje náladu a povzbuzuje apetit.

Pořídit lze i oranžovou kuchyňskou linku. V takovém případě by ale měly být stěny o něco střídmější, dobře působí například kombinace s bílou nebo světlejší žlutou.

Modrá kuchyně

Modrá barva do kuchyně je vhodná spíše doplňkově, rozhodně však není třeba se jí zcela vyhýbat. Jedná se o studený odstín, který chuť k jídlu spíše potlačuje. Tyto vlastnosti lze potlačit kombinací s hřejivou žlutou nebo hnědou.

Velice vkusně vypadá také modrá kuchyně doplněná o bílé či šedé prvky. V tomto případě lze vsadit i na spotřebiče v barvě nerezového kovu.

Zelená kuchyně

Zelená barva má uklidňující účinky, působí svěže a přirozeně. Opět ale platí, že by se to se zelenou nemělo přehánět, obzvláště pokud je výrazná.

Zelenou kuchyni oživí doplňky ze dřeva, slušet jí budou bílé nebo světle žlutá stěny. Velice populární jsou kuchyňské linky v odstínu šedozelené, ty lze dobře kombinovat takřka s jakoukoliv jinou barvou.

Malá versus velká kuchyně

I malá kuchyně může působit vzdušně a příjemně. Jednoduchou metodou, jak toho docílit, je vsadit na světlé barevné odstíny. Tmavým prvkům není nutné se zcela vyhnout, ale nikdy by neměly převažovat.

Prostorná kuchyně snese naopak i výraznější a tmavší odstíny. Pokud je místnost dostatečně prosluněná, není nutné se vyhýbat ani studeným barvám. Velký prostor navíc skýtá úžasnou příležitost pro jedinečné kombinace více barev, kdy ani všechny stěny nemusí nést stejný odstín.

Proměňte svou kuchyni snadno a rychle

Máte nově vymalovanou kuchyň, avšak celkový dojem kazí staré kachličky? Není třeba se pouštět do náročné renovace, řešením je barva na kachličky do kuchyně. Postup je jednoduchý, kachličky se jednoduše přetřou speciálním nátěrem, takže rázem získají zcela nový vzhled.

Barva na obklady do kuchyně, kterou lze použít na kachličky i dlažbu, vyniká přilnavostí a krycí schopností. Navíc bývá odolná vůči mechanickému i jinému poškození a je plně omyvatelná.

Barvy do kuchyně a kuchyňské spotřebiče

Celkovou atmosféru v kuchyni ovlivňuje nejenom barva kuchyňské linky, ale dokonce i jednotlivých spotřebičů. Vyplatí se je proto vybírat nejenom s ohledem na technické parametry, ale brát v potaz i design.

Samostatně stojící spotřebiče

Samostatně stojící spotřebiče v kuchyni nelze přehlédnout. Proto je vhodné věnovat pozornost také jejich barvě, v opačném případě se mohou snadno stát pomyslnou „pěstí na oko“.

Jestliže převažují jemné pastelové barvy v kuchyni, pak se do ní příliš nehodí spotřebiče s tvrdým kovovým vzhledem, doporučit lze spíše univerzální bílou barvu. Další možností je pořídit také kuchyňské spotřebiče v pastelových odstínech. Jejich obliba na trhu stoupá, proto i jejich výběr je v současnosti poměrně široký a zahrnuje celou škálu barev.

Vestavěné spotřebiče

Už jen tím, že vestavěné spotřebiče pasují perfektně do kuchyňské linky, vytváří ucelený vzhled. Nejčastěji jsou k dostání v odstínech bílé, černé nebo v barvě nerezového kovu, ačkoliv se najdou i výjimky.

A některé z nich, zejména vestavěné lednice (nejčastější jsou kombinované či malé pod linku)vestavěné myčky nádobí se mohou dokonce šikovně schovat za dřevěná dvířka v totožném provedení, jaké má kuchyňská linka. V takovém případě není třeba vůbec řešit barevné sladění spotřebičů se zbytkem kuchyně.

Barvy do kuchyně podle Feng Shui

Přestože je Feng Shui tradičním učením, které vzniklo v daleké Číně, své příznivce si nalezlo po celém světě. Jedná se o propracovanou filozofii, která se zaměřuje na interakci mezi člověkem a jeho životním prostředím. Věří, že charakter prostoru, ve kterém jedinec tráví čas, ho na vědomé i podvědomé úrovní ovlivňuje. Proto je důležité, aby byly tyto vztahy ve vzájemné harmonii.

A principy této prastaré nauky lze aplikovat i v kuchyni. Pojďme si představit základní pravidla, jaké barvy vybrat do kuchyně, aby se stala maximálně příjemným prostředím:

barvy by měly být světlé a jasné s upřednostněním hřejivých odstínů z konkrétních barev je vhodná zejména žlutá a oranžová není třeba se vyhýbat ani červené (pokud se to s ní nepřežene) nic se nezkazí bílou, která podle Feng Shui symbolizuje čistotu a pořádek oproti tomu odstíny modré a zelené by měly tvořit spíše doplňkové barvy všechny použité barvy spolu musí navzájem ladit

Jak kombinovat barvy v kuchyni

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!