Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Dáma v obleku / foto: shutterstock

Oblek nosí nejen pánové. Je to symbol ženské nezávislosti, tvrdí stylisté

Je mylné se domnívat, že obleky jsou ryze pánskou záležitostí. Sluší i ženám a podle módních stylistů jsou jakýmsi symbolem jejich nezávislosti.

Oblek utváří módní dějiny

Vzpomenete si na jiný kousek, který by tak velkou měrou ovlivnil módní historii jako právě oblek? Dnes mluvíme o ryze společenské záležitosti, ale dříve se jednalo o oblečení, které budilo spíše rozruch. Kupříkladu v devatenáctém století bylo jeho nošení skandální, tedy pokud si ho oblékly ženy. Naštěstí dnes tomu tak není, naopak se jedná o zdroj obdivu, pokud si ho ženské pohlaví oblékne.

Dáma v obleku
Dáma v obleku – Zdroj: Shutterstock.com

Změna pravidel přišla poměrně nedávno

Ať už sledujete slavnostní předávání cen v Hollywoodu nebo se díváte na galavečer na české půdě, obleky zvolily mnohé z dam. Víte ale, kdy se tento trend přestal považovat za tabu, a naopak se doslova hitem?

Mnozí tvrdí, že ke změně dřívějších pravidel došlo na počátku 21. století, ale pravda je někde jinde. Přepisovat se totiž začala už mnohem dříve, a to za dob Marlene Dietrich, která se třeba takového cylindru zrovna nebála. A přesně cylindr byl jakousi bránou či klíčovým momentem toho, že se módní kousek stal součástí i ženského světa.

Zkostnatělé stereotypy tak najednou nebyly na programu dne.

Nebo to začalo ještě všechno mnohem dříve?

Mnozí stylisté ale mohou namítat. Podle nich bychom se měli ponořit ještě více do historie, konkrétně do sedmdesátých let 19. století. Herečka Sarah Bernhardt totiž svou lásku k pánskému oblečení zrovna neskrývala a nebála se nosit to, v čem se možná ostatním jevila jako kluk.

Kdy se tedy stal oblek symbolem ženské nezávislosti, asi zůstane tajemstvím. Důležité ale je, že nyní se jeho obléknutí bát nemusíme. Tak co, dámy, kdy a při jaké příležitosti si ho vezmete na sebe?

 

Zdroj:

https://www.zeny.cz/krasa-a-moda/moda/jak-nosit-oblek-propadnete-modnimu-symbolu-zenske-nezavislosti-8698.html

Oblek nosí nejen pánové. Je to symbol ženské nezávislosti, tvrdí stylisté

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1