Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Pohodlné lněné oblečení / foto: Sun Shock / Shutterstock.com

Jak pečovat o lněné oblečení, aby vydrželo co nejdéle?

Lněné oblečení je ideální volbou pro léto. Tento materiál zajišťuje optimální prodyšnost a tepelný komfort. Aby lněné oblečení vydrželo co nejdéle, vyplatí se o něj dobře pečovat. Jak se starat o lněné oblečení, aby neztratilo svůj původní vzhled?

Dlouhá historie lnu

Len je materiál známý lidstvu již od starověku, kdy jej Egypťané běžně používali k výrobě oděvů. Ve středověku se použití lnu poněkud změnilo, protože se zjistily jeho zvláštní hygienické vlastnosti a zal se používat k obvazování ran.

V současné době je lněné oblečení velmi oblíbené a v létě se hojně používá. Poskytuje nejen skvělý vzhled, ale také optimální prodyšnost, která je v nejteplejší části roku tak důležitá.

Jak prát lněné oblečení?

Praní lněného oblečení musí být prováděno takovým způsobem, aby si zachovalo svůj vzhled. Před vložením oděvů do pračky je dobré lněné dámské sukně a další oděvy důkladně namočit ve studené vodě - zachováte tak jejich původní tvar.

Pro praní použijte jemný prostředek, který nepoškodí strukturu materiálu. Dobrou volbou mohou být například dětské prací prostředky s jemným složením. Kromě toho, pokud to vaše pračka umožňuje, se doporučuje nepoužívat odstřeďování, které by mohlo materiál poškodit. Pokud má vaše pračka tuto možnost, vyplatí se také zvýšit množství vody v pračce. Při výběru pracího programu byste také měli zvolit co nejkratší režim s nízkou teplotou.

Sušení lněného prádla - na co byste měli pamatovat?

Po vyprání je třeba oblečení pořádně vysušit. Pokud jde o lněné oděvy, neměli byste je sušit v bubnové sušičce. Ačkoli tento spotřebič může být při sušení většiny typů oděvů velmi pohodlný, prádlo se může při chodu sušičky poškodit.

Nejlepším řešením je pověsit ještě vlhké oblečení na věšáky - tak si zachová svůj původní tvar a nevytahá se. Je důležité, aby se len dobře vysušil, protože potřebuje cirkulaci vzduchu. Proto je vhodné vyhnout se zavěšení oděvu ve skříni - je lepší nechat ho například na místě, kde bude vystaveno např. mírnému vánku (vyvarujte se však sušení lnu na přímém slunci!).

Žehlení lnu - pravidla

Zatímco praní a sušení lnu vyžaduje určitá pravidla, žehlení je velmi jednoduché. Je třeba mít na paměti, že dámské lněné kalhoty, stejně jako ostatní oděvy z tohoto materiálu, se žehlí poměrně obtížně, proto se nebojte použít vyšší teploty. Vyplatí se také být trpělivý - vyrovnání nežádoucích záhybů na lnu může chvíli trvat, ale konečný výsledek za tu námahu stojí.

S dámskými lněnými kalhotami a dalšími kousky oblečení z tohoto materiálu se zachází v souladu s výše uvedenými pravidly. Jen tak zajistíte, že Vaše oblečení vydrží a bude vypadat skvěle po delší dobu!

Jak pečovat o lněné oblečení, aby vydrželo co nejdéle?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!