Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Pokládání plovoucí podlahy / foto: shutterstock

5 tipů, které vám pomohou vybrat ideální podlahu pro váš domov

Výběr té správné podlahy může mít obrovský vliv na váš domov a může výrazně změnit jeho vzhled i pocit z toho, když do něj vstoupíte.

Je to také něco, co musíte zvolit správně hned napoprvé, protože se svým rozhodnutím budete muset nějakou dobu žít. Měnit podlahu jednou za půl roku není ekonomicky výhodné. Na co myslet při výběru podlahy do vašeho domova?

Prostor

Nejdříve je třeba zvážit místnost, ve které bude podlaha položena. Velikost a tvar mohou hrát důležitou roli při správném výběru, stejně jako způsob osvětlení místnosti. Podlaha v tomto ohledu funguje podobně jako obklady stěn a malba. Světlé barvy pomohou malým místnostem navodit pocit většího prostoru, zatímco tmavší tóny mohou v případě potřeby vnést teplo.

Podlaha do dětského pokoje
Podlaha do dětského pokoje – Zdroj: Shutterstock.com

Styl

Při návštěvě showroomu nebo prohlížení internetových stránek se můžete snadno nechat unést. Je dobré zamyslet se nad tím, jaký styl podlahy bude korespondovat s věcmi, které už máte doma. Bude se to hodit k pohovce? A co teprve ke skříni?

Praktičnost

Dalším důležitým faktorem, který je třeba zvážit, je praktičnost. Zamyslete se nad tím, jak moc bude vaše podlaha využívaná a jaké činnosti budete v dané místnosti dělat. Například v kuchyních se často objevují skvrny a rozlité tekutiny, takže budete potřebovat něco, co je odolné a snadno se čistí. Stejně tak v koupelnách je třeba mít podlahu, která snese nadměrnou vlhkost.

Podlaha v koupelně
Podlaha v koupelně – Zdroj: Shutterstock.com

Typ

Nyní, když víme něco více o stylu, prostoru a praktičnosti dané místnosti, můžeme se začít zabývat různými typy podlah, které jsou k dispozici. V dnešní době je k dispozici nepřeberné množství možností, ale pro většinu domácností budou k dispozici čtyři hlavní typy: dlažba, vinyl, dřevo a koberec.

Údržba

Zásadní věcí, na kterou myslet před pořízením podlahy, je její údržba. Jste připraveni dopřát své nové podlaze dostatek péče, nebo budete údržbu považovat spíše za povinnost? Jednotlivé typy podlah jsou jinak náročné na údržbu.

Parketová podlaha
Parketová podlaha – Zdroj: Shutterstock.com

Pružné typy, jako jsou vinylové desky, vinylové dlaždice a laminátové podlahy, vyžadují jen velmi malou údržbu. Stačí je jednou za čas rychle vytřít a budou vypadat jako nové.

Naopak údržba dřevěných podlah může být občas velmi náročná. Dřevěné podlahy jsou senzitivní na vlhko a mohou se velmi snadno ošoupat.

 

Zdroj:

https://www.pettyson.co.uk/about-us/our-blog/244-7-tips-to-help-you-select-the-perfect-flooring-for-your-home

5 tipů, které vám pomohou vybrat ideální podlahu pro váš domov

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!