Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Stylové okno / foto: Antoha713 / Shutterstock.com

Okna jsou duší každého domu. Jak je můžete vylepšit?

Okna jsou jedním z nejdůležitějších prvků každé nemovitosti. Měli byste jim proto věnovat patřičnou pozornost. Díky několika vylepšením se z nich může stát praktická dominanta interiéru i exteriéru.

Dejte sbohem nevítaným návštěvníkům

Začněme jednou z nevýhod, kterou okna mají. Jsou ideální vstupní branou pro nevítané hosty. V první řadě jde o létající hmyz, který se k vám s radostí oknem podívá. Nejlepší obranou jsou sítě proti hmyzu, které do okna nainstalujete. Existuje mnoho variant, které se liší cenou, vlastnostmi i designem. Hlavní je ale funkčnost. S kvalitní sítí do okna se nemusíte bát větrat s otevřenými okny ani po setmění při rozsvícených světlech.

Proti druhé skupině nevítaných návštěvníků – lupičům – vám zase pomohou senzory pohybu umístěné na oknech. Jde o stále populárnější prvky chytré domácnosti, díky kterým vás senzor v případě nečekaného pohybu ihned upozorní ve vašem chytrém telefonu. Klasičtější variantou, kterou ocení zejména přízemní byty umístěné podél chodníku na ulici, jsou pak ocelové mříže pevně umístěné přes okno.

Zabraňte přehřátí interiéru

Dalším praktickým doplňkem každého okna je zastínění. Zejména v případě oken orientovaných jihovýchodně a jihozápadně oceníte vnější zastínění oken, díky kterému k vám do interiéru žádné sluneční paprsky neproniknou. Jde o nejlepší způsob, jak udržet během dne teplotu v místnosti pod kontrolou.

Exteriérové zastínění nicméně pochopitelně patří k cenově nákladnějším řešením a neobejdete se bez konstrukčního zásahu do nemovitosti. Potřebujete-li tedy problém vyřešit rychle, vhodnou volbou budou i interiérové rolety, žaluzie či zatemňovací závěsy.

Kromě toho se naučte i správně větrat. Větrejte pouze ve chvíli, kdy je teplota venku nižší než teplota pokojová. V opačném případě dosáhnete větráním pouze toho, že teplota uvnitř ještě poroste.

Zkrášlete svá okna s pomocí designových záclon

Není to zdaleka běžné po celém světě. V České republice i v mnoha dalších evropských zemích ale nesmí na oknech chybět záclony. Ty nemají ani tak zastiňovací funkci, jako spíše funkci estetickou. Nicméně i záclona pomůže tomu, aby k vám od sousedů či z ulice nebylo vidět.

Jedna záclona přitom nemusí na okně viset po celý rok. Můžete je střídat dle ročních období nebo dle příležitosti. Stále populárnější jsou například záclony vánoční, velikonoční či valentýnské.

Na parapety patří květiny

Krásná květina je tím, co celkovému dojmu každého okna pomůže nejvíce. Chybu neuděláte s orchidejemi nebo třeba s domácími bylinkami. Dobrou volbou jsou ale i řezané květiny do vázy.

Květiny umisťujte ideálně do těch oken, která otevíráte pouze na ventilaci, aby vám květináče nepřekážely. U rodinných domů můžete bez obav truhlíky – třeba s muškáty – umístit i na vnější parapet. V případě bytů nezapomeňte na vnější parapet umístit zábranu, abyste měli jistotu, že květináče z okna nespadnou na ulici.

Okna jsou duší každého domu. Jak je můžete vylepšit?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!