Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Šatník / foto: Africa Studio / Shutterstock.com

Jak pečovat o bavlněné oblečení?

Bavlna je jedním z nejpoužívanějších materiálů pro výrobu oděvů. Vyznačuje se vysokou odolností při používání a navíc dobře absorbuje vlhkost a je to materiál vhodný pro alergiky. Z bavlny se vyrábějí dámské košile a halenky, ale i další oděvy pro každodenní nošení.

Pokud se rozhodnete pro nákup oděvů z bavlny, je dobré vědět, jak s tímto materiálem zacházet, díky čemuž Vám nový oděv vydrží déle.

Univerzální textilní materiál

Bavlna je vlákno ve formě kuliček, které obklopuje semena rostliny. Používá se především v textilním průmyslu pro dámské a pánské oděvy, ale také pro spodní prádlo. Dnes se bavlna pěstuje prakticky na všech kontinentech světa, přičemž největší plantáže jsou v Číně, Mexiku, Spojených státech a Indii. Bavlna nachází uplatnění především při výrobě lehkých oděvů, jako jsou dámská trička, ideální pro každodenní stylizace. Kromě toho je bavlna oblíbeným materiálem mezi módními giganty specializujícími se na dámské halenky, které se uplatňují v elegantní formální módě.

Praní bavlněných výrobků

Při dodržování pravidel pro praní bavlněného oblečení může oblečení vydržet dlouhé roky a neztratí svou kvalitu navzdory častému nošení. Bavlnu lze prát v klasických pračkách, ale také ručně. Pomáhají tovární štítky, kterými jsou vybaveny všechny oděvy určené k prodeji. Zobrazují všechny potřebné informace o možnostech praní, sušení nebo žehlení, individuálně přizpůsobené každému oděvu.

Můžeme se však setkat se situací, kdy dámské tričko nemá štítek, například když je zakoupeno z druhé ruky. Je pravda, že bavlna snese velmi vysoké teploty, ale abyste zachovali střih oděvu, vyplatí se znát několik pravidel, jak ji prát. Především oděvy z bílé bavlny, jako jsou dámské halenky a trička, si nejlépe zachovají své vlastnosti při šetrném praní v pračce při teplotě do 60 stupňů.

Segregace a praní v pračce

Bavlněné barevné oděvy by se naopak měly prát při nižší teplotě, aby si déle zachovaly svou barvu. Je třeba mít na paměti, že oblečení s odolnou a těžko odstranitelnou skvrnou je lepší prát dvakrát při nízké teplotě než jednou při vysoké teplotě. Důležitým pravidlem při praní bavlny je barevná segregace. Tím se vyhnete barvení oděvů, které má za následek nevzhledné skvrny nebo úplnou nechtěnou změnu barevných odstínů. Při praní bavlněných oděvů je vhodné používat prací prostředky určené k tomuto účelu, jako jsou prášky nebo tekutiny se zachováním barev. Při praní je také důležité zvolit v pračce správný program. Ideální jsou šetrné cykly s nižšími otáčkami, které při odstřeďování nemačkají oblečení.

Co je třeba mít na paměti při používání bavlněného oblečení?

Bavlna je vzdušná a lehká, takže se v ní dobře pracuje bez ohledu na teplotu. Bohužel při nesprávném sušení nebo praní se může dámské tričko srazit, což nám znemožní nosit náš oblíbený bavlněný oděv v jeho originálním tvaru. V této souvislosti je důležité, jak se bavlna suší. Po skončení pracího cyklu vyjměte bavlněný oděv z pračky a několikrát s ním zatřepte, čímž se materiál vyrovná a zbaví se přebytečných kapek vody. Posledním krokem je rovnoměrné zavěšení prádla na sušičku. Na tomto místě je třeba poznamenat, že přirozené sušení je mnohem výhodnější než sušení v bubnové sušičce, které může oblečení srazit.

Bavlnu lze obecně vystavit vysokým teplotám, ne však vyšším než 180 stupňů. Dobrým řešením, jak zachovat kvalitu materiálu po delší dobu, je žehlit jej na levé straně. Bavlněné oděvy umožňují pokožce dýchat, a proto jsou v horkém počasí nepostradatelné. Kromě toho je bavlna hypoalergenní a neuvěřitelně měkká, takže se používá i v dětském oblečení.

Jak pečovat o bavlněné oblečení?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!