Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Operace / foto: shutterstock

Už žádné jizvy. Operace slepáku ústy!

Bolení v krku není zrovna běžným vedlejším efektem po operaci slepého střeva.

Pro Jeffa Schulze je to ale jeden z projevů, díky nimž si zajistil nesmazatelné místo v lékařské historii.

Žádné jizvy a bolesti
Američan byl prvním člověkem na světě, kterému doktoři vyndali nemocné slepé střevo skrz ústa.

Ptáte se, proč tak krkolomný postup? Pohled na Jeffa napovídá: krátce po operaci je zcela fit, nemá žádné jizvy a kromě lehkého bolení v krku neví nic o vedlejších efektech, jimiž trpěli pacienti se stejným problémem před ním.

Někdejší mariňák se po zákroku zotavil perfektně a dva dny poté už šel zase do práce. Další den nato už si mohl dovolit dokonce zacvičit.

Operace je důležitým milníkem na cestě k chirurgii nezanechávající žádné jizvy. Zákrok byl proveden na klinice v kalifornském San Diegu, kde lékaři použili jedinečný postup v podobě zavedení pružné roury skrz ústa a krk do pacientova žaludku.

Naprosto fit

magazin.cz
Tou spustili miniaturní chirurgické náčiní, kterým lehce nařízli žaludeční stěnu, aby se dostali k apendixu – červovitému výběžku tlustého střeva.

Zanícený apendix (právě ten je obvykle nazýván jako zánět slepého střeva) byl odříznut a vytažen – skrz pacientův krk a ústa – ven.

„Jedl jsem pizzu a dělal sedy-lehy už tři dny poté. Mysleli byste, že po naříznutí žaludku budu mít všechny možné problémy a bolesti, ale necítím nic,“ říká šťastný Jeff Schulz.

„Můj otec operaci slepého střeva prodělal a já věděl, že nechci obvyklou jizvu na břiše.“

Odborníci mluví o obrovském kroku kupředu, který ještě bude pokračovat až k absolutnímu pacientovu komfortu.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 107