Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: SXC.hu

Vegani a spol.: nejí maso, jsou normální?

Víte, co to jsou fruktariáni, freegani, vitariáni nebo lakto-ovo-pesco-vegetariáni? Věděli jste, že někdo takový vůbec může existovat? A co vlastně jí?

„Teď se už na tebe mohu dívat klidně, už tě nejím,“ pronesl údajně spisovatel Franz Kafka při pohledu na svou akvarijní rybičku. A tak se stal vegetariánem. Jako mnoho jiných velikánů už odnepaměti. Vždyť masa se zřekli i Buddha, Leonardo Da Vinci, Isaac Newton, Johann Wolfgang Goethe, Gándhí nebo Albert Einstein.

 

Masa nebo jiné součásti potravy se zřekli i slavní Beatlové Paul McCartney a George Harrison, zpěvák Sting, herečky Kim Basinger a Natalia Portman nebo tenisoví emigranti Martina Navrátilová a Ivan Lendl. U nás pak třeba Jana Kratochvílová, Zuzana Bubílková či Jan Burian.

 

Proč to udělali? Co je k tomu vedlo? Někdo z přesvědčení, že tím pomůže celé planetě, jiný třeba ze zdravotních důvodů.

 

Vegetariánství je způsob stravy, při kterém je vyloučena konzumace jakýchkoliv částí těl zvířat a produktů z nich vyrobených. Vegetariáni také často odmítají používání výrobků, kvůli kterým musí být zvířata zabita, mimo jiné kožené nebo kožešinové oblečení. Vegetariánství ale není jen jedno samotinké, existuje mnoho jeho variant.

 

Zavražděnou mrkev nejím

Možná si pamatujete scénku z filmu Notting Hill, kde hlavní hrdina přijde na večeři ke svým známým a sedí tam i jistá "fruktariánka", která nesmí pozřít „živou“ zeleninu a ovoce. Pouze to, co samo spadne ze stromu. Když Hugh Grant tázavě ukáže na mrkev ve svém talíři a zeptá se: "A co tahle mrkvička?", odpoví mu dívka: "Byla zavražděna…".

 

Seznamte se, takoví jsou fruktariáni. Plody jako ovoce, ořechy, semena či jiné mohou sníst pouze tehdy, nebyly-li při tom zraněny rostliny, které plody plodily. To znamená jíst jen to, co samo upadne. Nikoli zavražděnou zeleninu. Divil se Hugh Grant, divíme se i my...

 
Základní druhy vegetariánství
Jsou čtyři, a to následující:

1. Lakto-ovo-vegetariáni nejedí maso, ale konzumují mléčné výrobky a vejce, těch je nejvíc v západním světě.

2. Lakto-vegetariáni, ani oni nejedí maso, i oni konzumují mléčné výrobky, ale mají embargo na vajíčka. Najdete jich nejvíc v Indii.

3. Ovo-vegetariáni, kteří nejedí ani maso, ani mléčné výrobky, ale jedí vejce.

4. Vegani nejedí žádné živočišné produkty, tedy ani vejce, ani maso, ani mléčné výrobky; často jsou proti užívání živočišných produktů jako kůže a některé kosmetiky testované na zvířatech.

 

Méně časté druhy "vegošů"

Potom však existují ještě méně časté praktiky vegetariánství, jako je již zmiňované fruktariánství alias zavražděná mrkvička. Dále existují také syroví vegani, ti konzumují pouze čerstvé ovoce, zeleninu, ořechy a semena. Je tu i i vitariánství - vitariáni přijímají pouze jídlo, které není vařeno při teplotě vyšší než 46,7 °C. Vitariáni argumentují tím, že vaření ničí enzymy a výživnou část rostliny.

 

A jsme u argumentace. Vegetariáni tvrdí, že jejich způsob stravování je zdravější, masožravci kontrují, že lidský druh jí maso odnepaměti a že zříci se ho znamená připravit se o důležité látky, které pak organismu chybí. Odborníci mají argumenty pro obě strany, ale obecně tvrdí, že všeho moc škodí. Vegetariánství i masa.

 
Druhy diet

Strava musí být vyvážená, nic se nesmí přehánět. I proto je tu řada lidí, kteří jsou vegetariány jen občas. Těm se říká flexitariáni. Často nejedí maso zvířat z obřích chovů, ale kuře z ekofarmy nebo čerstvě uloveného kance si klidně dají.

 

Potom je tu freeganství, to je už vážně něco. Freegané zavrhují vykořisťování zvířat i Země. Preferují používání vyřazeného zboží, než jeho vyhození na konzumní odpadiště.

 

Další jedí jen určité druhy masa, to jsou pak pesco-pollo vegetariáni. A nejsložitější co do názvu jsou lakto-ovo-pesco-vegetariáni. Ty byste našli hlavně v Japonsku. Jedí ryby a plody moře, ale už žádný další druh masa. Čert aby se v tom vyznal.

 

Omnivorové alias masožravci

Ti, co jedí všechno včetně masa, se nazývají omnivorové. I když si řada z nás myslí, že vegetariánství je hloupost, studie z celého světa potvrzují, že je jejich způsob stravování často chrání před různými nemocemi, mají nižší krevní tlak a nižší hladinu cholesterolu, netrpí tolik nadváhou.

 

Jenže něco prostě v ovoci a zelenině není. Třeba železo. Nahradit ho rostlinnými zdroji skoro nejde. Vegetariáni dále mívají nedostatek některých mastných kyselin, které jsou podstatné například pro bezproblémový vývoj dětského mozku. Trpí více chudokrevností a únavou, která je důsledkem deficitu vitamínu B12 a železa.

 

Kvůli nedostatku minerálu se jim víc lámou kosti. Častěji mají Alzheimera a mrtvice. A nakonec: striktní vegetariánky mají často rozhozený cyklus a mají pak problémy s otěhotněním.

 

Jste vegetariáni? Co si myslíte o vegetariánství?

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 578