Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Ženy kouří jinak než muži

Nejen vzhledem, chováním či velikostí prsou se liší muži a ženy. Každý z nich dokonce i jinak kouří.

Ve stylu kouření i v odvykání od této neřesti se muži a ženy liší. Po šesti měsících používání náhražek ve formě nikotinových produktů se ženy vracejí ke svému zlozvyku častěji než muži.

Ženy také v jedné studii častěji nerozeznaly rozdíl mezi standardní a "lehkou" cigaretou a v další studii častěji prohlašovaly, že poslepu - a aniž by cítily dým z cigarety - si kouření na rozdíl od mužů tolik neužijí. Alespon to tvrdí američtí lékaři.

Těchto několik studií prokázalo rozdíl mezi mužskými a ženskými kuřáky. Muži kouří především kvůli nikotinu, zatímco ženám více záleží na vůni a chuti cigarety, vnímají pohyb cigarety k ústům a často kouří pro zlepšení nálady.

I když výzkumníci nevědí, co způsobuje tyto rozdíly, je jasné, že by muži i ženy měli k odvykání kouření přistupovat různými způsoby. Například existuje rozdíl při používání nikotinové žvýkačky či náplastí u mužů a u žen. Obě pohlaví s těmito prostředky většinou překonají první měsíce odvykání, ale po šesti měsících se ke kouření ženy vracejí častěji než muži.

Přestat při menstruaci
Ženám při odvykání více pomáhají speciální nikotinové inhalátory a mužům právě náplasti, žvýkačky či spreje. Ženy by se při odvykání měly také vyhnout situacím, které jim přivozují myšlenku na cigaretu.

Také by se měly předtím, než přestanou kouřit, smířit s tím, že přiberou na váze. To je totiž velmi pravděpodobné. V tom by jim mohla pomoci tzv. kognitivně-behaviorální terapie.

U ženských kuřáků také hraje celkem významnou roli jejich menstruační kalendář. Nejúspěšnější budou, pokud přestanou v tzv. folikulární fázi svého menstruačního cyklu. Jinými slovy, nejlépe je počkat si na první den menstruace.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 257