Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Taky vás dokáží mouchy rozzuřit? / foto: Shutterstock

Prásk! Jak vědecky zabít mouchu

Vědci přišli na to, jak nejlépe zabít mouchu. Protože, co si budeme povídat, všichni jsme takový lov někdy zažili a je to občas sakra těžké. Mouchy dokáží být hodně úskočné a mrštné a dobře se vyhýbají ranám.

Vědci úkol zabít mouchu řešili v první fázi dlouhým pozorováním. Při tom si je natáčeli speciální vysokorychlostní kamerou, jejíž záběry následně podrobně zkoumali a zjistili následující.

 

Jakmile moucha zahlédne blížící se plácačku (případně noviny, dle libosti), je schopna vymyslet únikový plán a zrealizovat ho ve fantasticky rychlém čas. Trvá jí to necelých 200 milisekund, tedy zhruba pětinu sekundy. Jen pro srovnání, jedno mrknutí oka nám trvá o polovinu déle.

magazin.cz

 
Zezadu a dobrý odhad

Tajemství, které teď američtí vědci odhalili světu, je vlastně docela prosté. Když chcete vyrazit do útoku na mouchu, musíte se k ní plazit zezadu jako voják během supertajné mise. No, plazit, stačí na to prostě jít opatrně a pomaličku.

 

To bychom jistě dokázali, ale druhým bodem úspěšného útoku na tato otravná stvoření je dokázat předvídat, kam a ve kterou chvíli se rozhodnou letět. V tom směru těsně před jejich obličejem musíte praštit či máchnout vaší zbraní - tedy plácačkou nebo novinami. Pokud jste dráhu letu odhadli správně, měl by z much zbýt jen mastný flek.

 

Inteligence pro přežití

Člověk si občas říká, že nemusí být vůbec špatné být vědcem, když uvážíte, že někteří z nich berou peníze za to, aby běhali s plácačkou na mouchy a přemýšleli o nejlepším způsobu, jak zneškodňovat hmyz. To je vážně hodně bizarní experiment. Ale rozhodně to muselo vypadat zajímavě.

 

Dlouho před tím, než se mouchy vznesou a odletí pryč, odhadují, kde na ně číhají možná nebezpečí, vymýšlejí, jak a kudy uniknout, propočítávají nejlepší postavení svých nohou tak, aby jejich start a odlet byl co možná nejrychlejší a nejbezpečnější.

 

Mění také způsob letu i jeho směr podle toho, odkud se plácačka přibližuje, jinak manévrují, když ji uvidí před sebou, úplně jiné pohyby dělají, pokud je nebezpečí za jejich zády.

 

Než odskočí z místa, kam za chvíli dopadne plácačka, znehybní své prostřední končetiny, pokud je plácačka před ní, tak se zakloní a uletí, když má plácačku za sebou, tak se naopak předkloní, a pak taky frnkne.

 
Vidí dopředu i dozadu

Skvěle se navíc orientují v prostoru díky svým očím. Nemají dvě jako my. Jejich oči jsou složeny tak, že obsáhnou vše kolem dokola, vidí tedy dopředu i dozadu, těžko je něco jen tak překvapí.

magazin.cz

 

Mouchy zřejmě oplývají dokonalou inteligencí pro přežití. Ne vždy ale zafunguje stoprocentně. Když jsou mouchy rychlé, musí být jejich úspěšný lovec pomalý. “Mouchy jsou neschopné zaregistrovat pomalé pohyby, takže nejlepší možnost, jak mouše uštědřit smrtelný úder, je, jít na to prostě hodně, hodně pomalu,” říká Michael Dickinson z Technologického institutu v kalifornské Pasadeně.

 
Rychle se učí

Vymyslet tak rychle účinný únikový manévr tváří v tvář nebezpečí a dokázat ho dostatečně rychle realizovat nebylo pro mouchy vždy úplně automatické. Možná jsme je to naučili až my, lidé. Myslí si to alespoň vědci, kteří s plácačkami a mouchami strávili pěkně dlouhou dobu.

 

Tato stvoření jsou podle nich v okamžicích napadení schopna dělat cokoli pro to, aby si zachránila kejhák. Umí se učit, takže čím důmyslněji na ně někdo útočí, tím vychytraleji mouchy unikají.

 

”Tyhle pohyby jsou hrozně promyšlené, i když trvají jen 200 milisekund, je neuvěřitelné, že za tak krátkou dobu dokáží mouchy propočítat, odkud útok přichází a udělat řadu pohybů umožňujících jim před nebezpečím uletět,” žasne Dickinson.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 214