Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Auto znemožní jezdit mladým rychle

Je jim osmnáct, mají první auto, zřejmě nějakou rachotinu, a chtějí se s ním předvést, ať už před kamarády nebo roštěnkami. Šance, že způsobí nějakou nehodu, je nepříjemně vysoká.

Mladí totiž někdy až přehnaně riskují a večer jsou pak jejich výstřelky ve zprávách. Ty už ale dotyční nevidí.

Kontrola nad rychlostí
Hranice mezi smrtí a životem je tenká. Automobilka Ford nyní přichází s řešením, které by mělo jasně upřednostnit život. Jde o systém, který rodičům umožní v autě nastavit maximální rychlostní limit. Měl by být zabudován v klíčku na zapalování.

Je to zcela malý čip, jenž ale dokáže věci, které skutečně mohou zachránit život. Kromě rychlostního limitu omezí například hlasitost hudby, protože, jak známo, při muzice na plné pecky se ztrácí část orientace. Čip dokáže rozeznít také alarm, když se řidič či spolujezdec nepřipoutá.

Ford přiznal, že 75 % dotázaných rodičů tento systém vítá, zatímco 65 % teenagerů je proti. To je docela pochopitelné. Není však druhé číslo právě oním varovným signálem, že by podobná omezení měla být běžnou věcí?

Zatím jen v Americe

Takzvaný MyKey by se měl dostat do sériové výroby v roce 2010, a to v automobilových modelech určených pro Ameriku. Pakliže se osvědčí, bude pravděpodobně uveden celosvětově.

Ovšem právě ve Spojených státech je zavedení podobného systému nejdůležitější. Mladí tu fasují řidičáky od šestnácti let. Přitom každoročně umírá na silnicích pět tisíc teenagerů.

Systém kompatibilní s klíčem se postupně rozšíří do všech modelů značky Ford i jejích dceřiných automobilek, jako jsou Lincoln či Mercury.

Mladí se bouří

„Nechci, aby rodiče měli tolik kontroly nad tím, jak řídím,“ říká Danisha Williams, šestnáctiletá Američanka. „Když vám budou rodiče držet ruku, nikdy se nenaučíte řídit.“

Sedmnáctiletá Brittany Hawthorne zase tvrdí, že se při řízení může dostat do situací, kdy bude potřebovat jet rychlostí vyšší než 130 (!!!) kilometrů v hodině, což má být běžný rychlostní limit. Třeba proto, aby zabránila srážce.

Jaký je váš názor? Smířili byste se s rodičovským rychlostním limitem?

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 443