Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Obamovo letadlo málem spadlo na Manhattan

Obyvatelé New Yorku zažili tento týden šok smíšený z deja vu. Kolem mrakodrapů na Manhattanu poletovalo obří letadlo.

Ukradli prezidentovo letadlo?
Snad každý, kdo ho viděl, si vzpomněl na strašlivé události 11. září 2001. Tehdy do newyorských dvojčat Světového obchodního centra narazila letadla teroristů.

Na ulice okamžitě vystartovaly tisíce lidí z mrakodrapů ve snaze uchránit se před případným opakováním útoku. Všude se rozléhal křik lidí. Vypukl doslova chaos a panika. Lidé telefonovali na tísňové linky po stovkách a hlásili, že na New York chtějí znovu zaútočit teroristé.

Nakonec se ale ukázalo, že šlo o jedno velké nedorozumění, a to navíc velmi pikantní. Tím letadlem, které Newyorčany vyděsilo, byl totiž prezidentský speciál Air Force One. Ten, se kterým nedávno Barack Obama přiletěl i do Prahy.

A důvod výletu mezi mrakodrapy? Bylo třeba nafotit nové propagační fotky a úřadníci se rozhodli právě pro manhattanské panorama. Focení bylo navíc spojeno se cvičením posádky.

Nikdo o tom nevěděl

Jenže... nikdo se o tom jaksi nezmínil odpovědným lidem v mrakodrapech. Tedy těm, kteří ručí za bezpečnost a zodpovídají za evakuaci.

Každá větší budova má v New Yorku celý tým takových lidí, samozřejmě od té doby, kdy do dvojčat narazila letadla řízená teroristy.

Často tu probíhají evakuační cvičení, kterých se musí účastnit všichni zaměstnanci působící v budovách. Tentokrát si to mohli vyzkoušet tak trochu na ostro.

Šlo tedy o velké nedorozumění, které rozčililo jak newyorského starostu, který to bere jako sůl sypanou do dosud nezhojených ran, tak i samotného prezidenta Obamu, jenž se ústy mluvčího Bílého domu promptně všem omluvil.

Video:

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 103