Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

ICQ jde z módy, aneb sejdeme se na Mesíku

Zlaté časy chatování na ICQ pomalu končí. I když ony možná ani nikdy nezačaly. ICQ se totiž nikdy příliš nerozšířilo do světa.

Původem je z Izraele a používá se v podstatě jen tam, v Česku, na Slovensku a v Rusku. ICQ je kostlivcem minulého století. Hitem dneška je v západní Evropě, Americe a Austrálii Mesík neboli Windows Live Messenger.

ICQ, program a síť pro posílání zpráv, obrázků a volání kamarádům, už má časy své největší slávy za sebou. Počet jeho uživatelů je mnohokrát nižší než u Windows Live Messengeru a nijak zásadně nestoupá.

magazin.cz

magazin.cz

Jsi pirát?
Program ICQ se často nedokáže spojit se sítí kvůli výpadkům, často padá a zbytečně zatěžuje počítač. Jestli ale jeho používání obcházíš oblíbenou Mirandou či QIPem, zrovna dvakrát si nepomáháš. Podmínky ICQ totiž použití jiných programů zakazují a z tebe se tak vlastně stává počítačový pirát.

Nic takového s Mesíkem nehrozí. Windows Live Messenger je spolehlivý, spojí tě se stovkami milionů lidí a navíc nabízí pár výborných vychytávek. Snad jen v Česku je to s počtem uživatelů zatím slabší. Musí se najít odvážlivci, kteří udělají první krok a desítky kamarádů je budou následovat.

magazin.cz
magazin.cz

magazin.cz

Dej mu vlastní podobu
Messenger nabízí především spojení s kamarády. Můžeš jim psát, kreslit, telefonovat, spojit se přes kamerku, šťouchat je, posílat soubory nebo animované úsměšky. Messengeru můžeš dát vlastní podobu, nechat se jím reprezentovat.

Svému Messengeru můžeš nastavit originální obrázek na pozadí. Tento obrázek se zobrazí i na druhé straně v okně vašeho rozhovoru. Jako tvůj avatar si vybereš jakýkoli obrázek, nebo se necháš vlastní webkamerou vyfotit či natočit do několikavteřinového videa. Stejná krátká videjka jdou spojit s některými smajlíky, takže vždycky, když pošleš smajlík, kamarádovi se přehraje tvůj vlastní obličej. Tím však výčet funkcí, jimiž Mesík předčí ICQ, nekončí, ale spíše začíná.

magazin.cz

magazin.cz

Posílej soubory
Velmi dobré je v Messengeru posílání souborů, které funguje spolehlivě i na počítačích, kde je stejná funkce v ICQ nepoužitelná. Stejně snadno můžeš svým kamarádům ukazovat fotky, jejichž galerie se zobrazuje přímo v okně vašeho rozhovoru. Navíc je interaktivní, takže do ní můžete přidávat obrázky oba a společně o nich klábosit.

Ve dvou však jde nejen prohlížet fotky, ale třeba také hrát některou z desítek online her. Svým kamarádům můžeš navíc zpřístupnit svůj status a třeba také informace o tom, co zrovna posloucháš.

Problém není ani Messenger spojit třeba se sociálními sítěmi a navzájem sdílet statusy i seznamy kamarádů. A pokud jsou dva málo, jednoduše přizvi do rozhovoru další kamarády. V jediném chatu vás může být až dvacet současně.

magazin.cz

magazin.cz

Stačí e-mail
Pro přihlášení k Messengeru není potřeba pamatovat si dlouhé číslo, ale postačí e-mailová adresa. Použít můžeš nějakou současnou, nebo využiješ některou z možností Coolhotmail.cz: fandimbaniku.cz, uzivamsi.cz, jsemhustej.cz, totineze.ru a tak dále.

magazin.cz

Spolu s Mesíkem se ti zpřístupní i další služby – vlastní blog, plánovač událostí (třeba večírků s kamarády), fotoalbum nebo webový disk pro výměnu souborů omezený štědrými 25 GB místa. Zkusíš Coolhotmail, získáš zároveň e-mailovou schránku s neomezenou velikostí. To vše je zcela zdarma.

Windows Live Messenger můžeš stáhnout na adrese msmicrosoft.libimseti.cz.

Windows Live Messenger:

  • Seznam kamarádů můžeš třídit do skupin
  • Zpráva – Můžeš kreslit, můžeš psát,…
  • Wink - … posílat animovaná mrknutí,…
  • Soubor - … soubory,…
  • Fotky - … sdílet fotky nebo…
  • Hry - … hrát hry.
  • Tvé pozadí se zobrazí i kamarádům
  • Schovat se můžeš za jeden z desítek připravených, nebo jakýkoli vlastní obrázek
  • Kamera - jestli máš webkamerku, můžeš natočit i sám sebe

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1 865