Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Spermie / foto: shutterstock

Alergie na sperma? Běžná diagnóza!

Může to znít naprosto bizarně, ale je to stále častější – ženy jsou stále alergičtější na sperma svých manželů či partnerů. Kdo se domnívá, že jde o velmi zřídka se vyskytující výjimku, bude se nejspíš divit.

Hrůza po souloži
Vědci zjistili, že jen ve Spojených státech amerických vykazuje alergickou reakci na mužské semeno mezi dvaceti a čtyřiceti tisíci ženami. To už je poměrně dost významné číslo!

Jak se taková alergie projevuje? Zhruba půl hodiny po souloži, v níž byla žena konfrontovaná se spermatem, se u ní projeví viditelné příznaky – podlité oči, průjem, vyrážka a další obvyklé alergické reakce. Může dojít dokonce k dýchacím potížím.

Důsledky mohou tudíž být velice nepříjemné, především pak pro páry, které se snaží o dítě. Podle odborníků jde ale o léčitelnou záležitost.

Oficiální diagnóza takové alergie zní „hypersenzitivita na semeno“. Tělo v takovém případě rozeznává sperma jako cizí bílkovinu. Jde vlastně o typickou alergii srovnatelnou s alergií na pyl či ořechy.

Léčba existuje
Alergie se navíc nemusí dlouho projevit a propukne až po určité době sexuální abstinence, například po těhotenství apod. Problém je, že mnohdy dojde ke špatné diagnóze a nepatřičnému léčení.

To, zda je žena na sperma alergická, si přitom může sama – s poměrně vysokou mírou pravděpodobnosti – dokázat sama. Pakliže cítí svědění a další nepříjemnosti po nechráněném sexu, avšak s kondomem nic takového necítí, bude nejspíš alergická.

Alergii na sperma je možné léčit klasickými antialergenními injekcemi, ne vždy to je ale úspěšné. Doktoři přitom nově experimentují s injekcemi partnerova sperma do vagíny. Ta si na něj postupně, se stále většími dávkami zvyká. Výsledky jsou velmi pozitivní.

Jediný problém je, že taková léčba vylučuje více než třídenní absenci nechráněného sexu. Pak si vagína zase „odvykne“.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 95