Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: journalismwithoutborders.com

Chlapec má osm končetin – z hrudi mu trčí dvojče

Rodiče indického chlapce, který se narodil s rukama, nohama a zadnicí dvojčete vyčnívajícími z hrudi, hledají doktora, který by zbavil jejich dítě rostoucího parazita.

Někteří lidé vidí v osmiletém Deepaku Paswaanovi reinkarnaci hinduistické bohyně Lakshmi, jiní ho považují za ďábla. Věřící přinášejí peníze a stavějí mu květinové slavobrány v rodné vesnici v provincii Bihar v severovýchodní Indii, ale většina jich po malém chlapci hází kameny a doufá, že tak zažene ďábla z jeho těla.

magazin.cz
„Každý den se modlím, aby se našel doktor, který by Deepaka vyléčil a umožnil mu normální život,“ řekl otec Veeresh Paswaan deníku Daily Telegraph.

Nohy parazitického dvojčete rostou stejnou rychlostí jako zdravé tělo Deepaka. Z toho důvodu už teď chlapec nosí velkou zátěž.

Jelikož nikdy nebyly pořízeny žádné rentgenové snímky, není známo, jak vypadají vnitřní orgány a jejich uspořádání.

Chlapcova matka Indu a její manžel vydělají méně než 30 korun denně a nemohou si dovolit drahou lékařskou péči, která je potřeba k tomu, aby byly přebývající končetiny odstraněny.

Šestinohá holčička
Toto není první případ parazitického dvojčete, který se v oblasti Biharu vyskytl. V roce 2005 se tam narodila holčička Lakshmi Tatma, které se torzo parazitického dvojče vtlačilo mezi nohy. Stejně jako Deepak byla uctívána jako vtělení hinduistické bohyně hojnosti, která má několik končetin.

Dívka měla štěstí. Když se její případ dostal na veřejnost, ujala se jí nadace. Po sedmadvaceti hodinové operaci lékaři její dvojče odstranili. Lakshmi se uzdravila, normálně chodí a navštěvuje školu. Rodiče Deepaka doufají, že mediální zájem pomůže k normálnímu živou i jejich dítěti.

Parazitické dvojče se vytvoří tehdy, když se v děloze druhé embryo dostatečně neoddělí. Jedno z dvojčat se stane dominantní a plně se vyvine, kdežto druhé zakrní, stane se součástí těla dominantního sourozence, využívá jeho tělních funkcí a tak na něm parazituje.

Pokud byste mu chtěli přispět na léčbu, můžete zde.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 522