Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ardi Rizzal / foto: repro Daily Mail

Malý kuřák to omezil. Dělá jen 15 cigaret denně!

Ve dvou letech už musí odvykat kouření.

Nedávno jsme vás informovali o dvouletém indonéském chlapci Ardi Rizalovi. Ten se dostal na přední stránky novin tím, že kouří čtyřicet cigaret denně.

Terapie hrou
Nebo spíše kouřil. Od té doby, co se jeho případ provalil a odborníci rodině doporučili, aby s chlapcem něco dělala, podstupuje jakousi terapii hrou.

Ta spočívá v tom, že si Ardi stále více hraje s hračkami, stejně jako jeho vrstevníci, a méně nasává opojný cigaretový kouř. Svůj zlozvyk dokázal Ardi výrazně redukovat. Dnes už potřebuje jen patnáct cigaret denně. Na dvouletého chlapce stále docela dost…

Ztratí hlas
Terapie hrou spočívá v tom, že se Ardi soustředí na hraní a ne na potřebu dát si další cigaretu. Na nikotinu už si totiž vypěstoval závislost, a když cítí jeho nedostatek, mlátí hlavou o zeď a křičí, že chce cigáro.

Psychologové Ardiho vyděsili také varováním, že když nepřestane kouřit, ztratí hlas a nebude se moct jednoho dne stát zpěvákem. Po tom totiž chlapec touží. Neustále si něco prozpěvuje.

Tak snad se Ardimu podaří s jeho zlozvykem praštit úplně. V takovém případě by byl jednoznačně nejmladší odnaučený kuřák.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 54