Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Elisany / foto: repro Daily Mail

Měří 206 centimetrů. Je to holka a je jí 14!

Kam až poroste?

Mít 206 centimetrů znamená, že vyčníváte z jakéhokoliv davu a průměrnými dveřmi projdete pouze tak, že skloníte hlavu.

Nezapadne
A teď si představte, že měříte 206 centimetrů ve čtrnácti letech a navíc jste holka. Pravdou je, že Brazilka Elisany Silvaová nemusí řešit typický teenagerský problém – jak nezapadnout.

Jinak velmi pěkná dívka trpí zvláštní poruchou, která způsobuje extrémní rychlost růstu. To je ale tak všechno, co se ví. Přesný původ poruchy není znám, protože rodiče Elisany nemají peníze, aby jí poskytly hloubkové lékařské vyšetření.

Dívka se svěřila se svými pocity místní televizi. Rozpovídala se například o tom, jak se nemůže dostat do školy, protože se ve školním autobuse nemůže posadit.

„Je to těžké, i když jsem doma. Na chvíli zapomenu a už se hlavou mlátím o dřeva na stropě,“ říká Elisany.

Je to nebezpečné
Lékařský expert, kterému byly podány informace o případu Elisany, se bojí o její zdraví. Podle něj trpí gigantismem, kdy tělo produkuje příliš mnoho růstového hormonu.

Neléčený gigantismus může skončit smrtí a ještě předtím se projevuje velkými bolestmi. Podle lékaře může Elisana ještě růst rychlostí 15 centimetrů za rok.

Normální rychlost růstu pro dítě jejího věku je přitom třetinová, tedy zhruba pět centimetrů za rok.

Elisany by ráda využila svou výšku, která ji momentálně spíše hendikepuje, ve svůj prospěch. „Ráda bych se stala modelkou,“ říká.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 81