Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Překvapivá fakta o orgasmu

Co jste chtěli vědět, ale báli se zeptat.

O orgasmu se veřejně nemluví tolik, kolik by si tato součást ženské každodennosti zasluhovala. Proto ve spojením s ním existuje řada kolujících nepravd, polopravd či mystifikací. Mnoho zajímavých faktů naopak není vůbec rozšířeno. Například následující.

Zbavuje bolesti
Když ženy nechtějí sex, vymlouvají se na bolest hlavy – to je známá a osvědčená pravda. Přitom právě sex dovedený k orgasmu by jim od bolesti dost možná pomohl. Tělo totiž při orgasmu uvolňuje hormon oxytocin, který na sebe váže relaxační a pozitivní stavy. Zbavení bolesti je spolehlivé, avšak krátkodobé. Trvá zhruba deset minut. V ještě menším měřítku se dostavuje, když na orgasmus myslíte.

Sex s kondomem neovlivní kvalitu orgasmu

Kdo se bojí, že ženu nepřivede k orgasmu s nasazeným kondomem, nemusí. Pokud k tomu jsou ty správné předpoklady, kondom orgasmu rozhodně nezabrání. Naopak, muž s kondomem vydrží pravděpodobně déle

30% žen má problém s dosažením orgasmu

Pokud máte problémy s dosažením orgasmu, může vás přinejmenším uklidnit, že nejste samy. S dosažením orgasmu jakéhokoliv druhu má problém 30%. S tím vaginálním pak dokonce 80%. Na tyto problémy se již osvědčily určité druhy léků.

Bod G zvýší pravděpodobnost orgasmu
Dá se říct, že když najdete v ženě její bod G, budete ji moct nadále mnohem lépe uspokojovat. O tomto bodu se vedly dlouhé vědecké diskuze, dnes se má za to, že jím většina žen disponuje. Jedná se přitom o velké množství nervových zakončení na jednom místě. Bod G je v drtivé většině případů ve vagíně a vyznačuje se hrubším povrchem.

Orgasmy přicházejí s věkem

Je sice spousta, dokonce většina věcí, které se v lidském těle s přibývajícím věkem zhoršují. Ovšem orgasmů naopak s přibývajícími léty stále více přibývá. Zatímco jen 61% žen ve věku 18 až 24 let bylo schopno dosáhnout orgasmu, v případě 40 až 50letých to už bylo 70%.

Mixování činností vede k orgasmu
Sexuologové přišli na to, že ženy, které se v posteli věnují více činnostem, mají větší šanci dosáhnout orgasmu než ty, které souloží jen v jedné poloze. Například, když se nakombinuje sex klasický a orální, pravděpodobnost orgasmu dosti stoupá.

Mějte rádi svou vagínu

Studie ukázaly, že větší pravděpodobnost dosažení orgasmu mají ty ženy, které nemají problém se svou vagínou, konkrétně tím, jak vypadá. Lékaři přitom tvrdí, že prakticky žádný tvar vagíny není abnormální a naopak žádný standardní. Pokud s ní nemáte problémy, není proč si dělat starosti, nebo se za ní stydět.

Orgasmová mezera
Tímto pojmem se rozumí rozdíl mezi výpovědí žen, zda měly při posledním sexu orgasmus a názoru mužů, zda jejich partnerka orgasmus měla. V jednom obšírném průzkumu vyšlo, že při posledním sexu mělo orgasmus 64% žen, zatímco 85% mužů si myslelo, že partnerku k orgasmu přivedlo.

Orgasmus bez genitální stimulace
Existují ženy, které zažívají orgasmus, jen co si sednou. Je jich málo, ale existují. Důvod je dvojí – v genitáliích mají vyšší krevní tlak a také citlivější klitoris. Někdy může k orgasmu samovolně dojít třeba při masáži – zvýší se krevní tlak a spolu s tím dojde k absolutnímu uvolnění.

Většině žen to trvá
Je naprosto v pořádku, když vám dosažení orgasmu trvá delší dobu než partnerovi. Problém bývá v tom, že se muž požadavkům ženy nedokáže přizpůsobit, ať už nechce nebo proto, že prostě nevydrží. Průměrná žena k orgasmu potřebuje zhruba 20 minut sexu. Problém předčasného vyvrcholení u mužů mohou vyřešit různé mentální cvičení nebo prostě návštěva doktora, který pomůže najít řešení.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 29