Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Blond / foto: shutterstock

Píšete často SMS? Pak i hodně souložíte a asi berete drogy

Zajímavé souvislosti s psaním SMSek.

Jak známo, Češi a Češky patří k jedněm z nejčastěji SMSkujícím národům světa. Klofání do tlačítek mobilního telefonu tu zkrátka hodně zakořenilo.

Jak to tedy je?
Proto není od věci podívat se na zajímavou studii, která prokazuje, že lidé, kteří častěji SMSkují, mají také tendenci k hojnějšímu sexu a drogám.

Pravdou je, že studie se věnovala teenagerům, což je vlastně ještě zajímavější. Výsledek je takový, že náctiletí, kteří denně napíší alespoň 120 textových zpráv, častěji souloží a berou drogy. Tak to zkrátka je.

Autoři studie v žádném případě netvrdí, že častější psaní zpráv vede k větším sexuálním dobrodružstvím a experimentování s drogami. Spíše by bylo možné to otočit, ale ani to není kdovíjak vypovídající. Faktem zkrátka je, že zde existuje určité spojení.

Hlavně dívky
Rodiče, jejichž dítě tráví hodně času právě textováním, by tak mohli mít určité vodítko, kdy prověřit jeho další aktivity. Týká se to přitom také komunikování přes sociální sítě.

Studie byla provedena na vzorku několika tisíc studentů v americkém Clevelandu. Ukázalo se, že jeden z pěti teenagerů vykazuje nadměrné psaní SMS nebo trávení času na sociální síti. Jeden z pětadvaceti pak činí obé najednou.

Častěji prý textují dívky, zástupci minorit, děti méně vzdělaných rodičů nebo děti, které vyrůstají pouze s matkou.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 46