Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Čtvrtina obézních žen si myslí, že jsou štíhlé!

Když začne počet obézních lidí narůstat, může se stát, že i lidé s nadváhou získají pocit, že jsou na tom vlastně dobře.

Důkazem toho je fakt, že každá čtvrtá obézní Američanka má za to, že její váha je v podstatě normální.

Nadváha je normální
Američtí vědci se vyptávali více než dvou tisíc žen na velikost oblečení, kterou nosí, stravovací návyky a cvičení, a také je změřili. Ukázalo se, že hodně žen nemělo ani ponětí, jestli mají zdravou váhu nebo ne.

"Jak se procento obézních lidí v populaci zvyšuje, hodně žen si začíná myslet, že mít nadváhu je normální. Jejich představa se nezakládá na skutečné váze, ale na tom, jak vidí samy sebe," vysvětluje dr. Mahbubur Rahman z University of Texas, spoluautor studie.

Štíhlá, nebo obézní

Ukázalo se, že 25% žen s nadváhou má špatnou představu o své váze: většina žen kolem nich má nadváhu a ony pak něco takového považují za normu.

Podle listu Telegraph totéž platí i o 16% žen s normální váhou. Skoro pětina žen tedy má pocit, že je tlustá, i když je jejich váha zcela zdravá.

"Špatná představa o váze limituje možný úspěch programů na prevenci obezity. Osoby s nadváhou, které si neuvědomují, že mají problém, totiž s největší pravděpodobností nezačnou cvičit a jíst zdravě. A přitom i jim hrozí kardiovaskulární nemoci a cukrovka druhého typu," dodává vedoucí studie profesorka Abbey Berensonová.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 38