Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Hrozivé: Pasivní kouření zabije 600 000 lidí ročně

Kuřáci jsou tak nepřímými vrahy.

O takzvaném pasivním kouření, tedy nechtěnému inhalování kouře z cigaret kuřáků, se toho už napsalo mnohé. V posledních letech se přitom mělo všeobecně za to, že pasivní kouření je poměrně dost škodlivé.

Hrozivá čísla
A nyní to konečně potvrdila nezávislá a podrobná studie Světové zdravotní organizace. Její výsledky jsou do značné míry šokující. Každý rok jen na následky pasivního kouření zemře 600 000 lidí. Jedná se o jedno procento všech úmrtí. To znamená, že z každé stovky lidí jeden zemře právě kvůli tomu, že mu někdo kouřil pod nos.

Co je ještě horší, to je skutečnost, že nejpostiženější skupinou jsou děti. Celkem logicky, protože se nemohou bránit tomu, když jejich rodiče kouří nebo je berou do zakouřeného prostředí. Studie tvrdí, že 165 000 dětí každý rok kvůli pasivnímu kouření zemře.

Pasivní kouření má nejčastější důsledky ve smrti na infarkt. Z celkového počtu takto v roce 2004 zemřelo 379 000 lidí. Dále to jsou pak poruchy dýchání se 165 000 úmrtími, 36 900 fatálních astmat a 21 400 plicních rakovin.

Celkem na následky kouření ročně umírá šest milionů lidí. Pasivní kouření tak má na svědomí zhruba desetinu z nich.

„Pasivní kouření je stále nejběžnějším znečištěním vnitřního prostředí,“ říká doktorka Annete Pruss-Ustun, která se na výzkumu podílela.

Kuřáci ven!
Když se nad tím zamyslíte, jedná se o zcela odstrašující čísla, která by měla s okamžitou platností vyvolat zákaz kouření na všech veřejných místech.

Ostatně, řada vyspělých států Evropské unie k takovému kroku přistoupila a zjevně k tomu má důvod.

Česká republika mezi nimi bohužel chybí, což znamená, že nekuřáci v restauracích, hospodách, kavárnách či na diskotékách stále musí vdechovat kouř, který je pomalu zabíjí.

Zároveň by se nad sebou kuřáci měli zamyslet a přestat vytrubovat, že podobné zákazy ohrožují jejich svobody. Ostatně, svoboda jednoho končí tam, kde začíná svoboda druhého. A nechávat se nedobrovolně zabíjet, to jistě žádná svoboda není.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 47